Kozarev: Ne zaboravljamo žrtve!

Povodom dvanaeste godišnjice od martovskog pogroma  srpskog naroda na Kosovu i Metohiji 17.i 18. marta 2004. godine,  predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predstavnici lokalne samouprave  položili su danas  vence na spomenik Istine kod glavnog ibarskog mosta  kao i na spomen ploče  tragično nastradalim Mitrovčanima  –  Borivoju Spasojeviću i Jani Tučev. Nakon polaganja venaca, služen je parastos svim žrtvama martovskog pogroma.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev  rekao je ovom prilikom da  mi ne možemo, ne smemo i nećemo da zaboravimo našeje žrtve, jer su one pale da bi mi danas živeli. “A krvnici –  bili živi ili ne, makar se šetali nedaleko od  nas, već su u paklu i uveren sam da i oni to znaju i da ih to progoni  i drobi i da ih je ako ne ljudska, stigla božija pravda ”, rekao je Kozarev. Sa druge strane, dodao je Kozarev, oni kojih se danas prisećamo  nam iz raja poručuju da je maša dužnost, naša obaveza i njihov zavet nama da budemo dobri ljudi i da decu vaspitavamo kao dobre i poštene ljude.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić I predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić zatražili su od međunarodne zajednice da se počinioci ovih dela što pre pronađu.

“Sedamnaesti mart ne sme nikad više da se ponovi i mi po dvanaesti put tražimo od međunarodne zajednice pravdu za stradale, proterane i one koji su urušavali naše svetinje”, rekao je Spirić i podsetio da se ogroman broj proteranih ni danas nije vratio na svoja ognjišta. “Odlučni smo da ostanemo na svojim ognjištima. Borili smo se i borićemo se pre svega demokratskim sredstvima. Naš glavni cilj je da se ujedinima i da gradimo život jer je život najlakše razgraditi”, poručio je Spirić.

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić rekao je da danas pominjemo one koji su stradali samo zato što su Srbi, što su verovali svojim komšijama i međunarodnoj zajednici. “Naše pitanje upućeno međunarodnoj zajednici ostaje isto i juče i danas i sutra. A to je – kada će nalogodavci pogroma biti izvedeni pred lice pravde?”,  naglasio je Rakić i poručio  da nam je danas više nego ikada potrebno da ostanemo  ujedinjeni oko jednog cilja a to je ostanak na Kosovu i Metohiji.

Sin stradalog Borivoja Spasojevića, dragan Spasojević kaže da ni nakon dvanaest godina, najmiliji ne zaboravljaju nepravdu. “Živimo, radimo, Bogu hvala imamo porod oko kojeg brinemo – ali nikada ne zaboravljamo. Praštamo ali ne zaboravljamo”, rekao je Spasojević.

Nakon  parastosa priređen je prigodan kulturno-umetnički program u kom su učestvovali crkveni hor “Nušić” i studentkinja glume Ivona Momirović.

 

Comments

Pročitaj još