• Početna>
  • Vesti>

NVO “Žensko pravo” predstavila projekat “Povećanje učešća žena na mestima odlučivanja i u politici na severu Kosova“

Veće učešće žena u politici jedan je od osnovnih  zadataka koji je NVO Žensko pravo sebi postavila za naredni period. Projekat “Povećanje učešća žena na mestima odlučivanja i u politici na severu Kosova“ biće pokrenut narednog meseca i realizovaće se kroz brojne treninge na relevantne teme iz ove oblasti.

„Povećano učešće žena na mestima odlučivanja je osnovni cilj projekta“, kaže asistentkinja u NVO “Žensko pravo” Bojana Bojović i  ističe da su rezultati istraživanja na ovu temu poražavajući. Južno od Ibra samo 4% žena učestvuje u odlučivanju, dok je na severu Kosova ovaj postotak manji. Bojović kaže da će projekat biti sproveden u skladu sa određenim ciljevima.

„Prvi cilj je izradnja kapaciteta nevladinih organizacija u cilju lobiranja za povećano učešće žena u politici. Drugi cilj je izgradnja kapaciteta službenika opštinskih struktura, a treći zadatak je unapređenje društvene svesti o značaju učešća žena na mestima odlučivanja“, navodi Bojović.

Žene žive u zemlji muškaraca, rekla je ovom prilikom Danijela Vujičić, odbornica SO Severna Mitrovica. Ona je prvi put u javnost izašla sa predlogom plana koji je napravila u cilju pobojšanja položaja žena, a koji bi obuhvatao ostvarivanje prava iz više oblasti.

„Moj predlog je da s napravi zajednička akcija, kojom će se pokrenuta pitanja poput unapređenja ljudskih prava i rodne ravopravnosti, rodnog budžetiranja, rodno osetljive zdravstvene zaštite…“, kaže Vujičić i dodaje da se plan akcije može sprovesti kroz zajedničku peticiju nevladinih organizacija, žena iz politike i drugih oblasti delovanja.

Ona je dodala da je Komisija za rodnu ravnopravnost pri SO neophodna, ali da osnivanje takve komisije zavisi od dozvole centralnih vlasti u Prištini. Rad komisije bio bi baziran na znanju i sposobnostima službenika Policije, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, nevladinog sektora, odbornika  i drugih.

Današnja debata održana je uoči 8. marta, Međunarodnog dana žena. Dan žena se obeležava kao uspomena na požar u tekstilnoj fabrici “Triangle Shirtwaist”, koji se dogodio u Njujorku 1911. godine. Toga dana poginulo je preko 140 žena.

Prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odeće i tekstila dogodile su se 8.3. 1857. u Njujorku.  Protesti na 8.3. su se događali i sledećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je15.000 žena marširalo kroz Nju Jork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.  Praznik je ustanovljen na predlog slavne nemačke političarke i borca za ljudska prava Klare Cetkin. Ujedinjene nacije ovaj dan počele su da obeležavaju 1975. Godine.

 

Comments

Pročitaj još