U Zvečanu obeležen Dan državnosti Srbije

Centralno beležavanje Dana državnosti Srbije na Kosovu i Metohiji  održano je danas u Zvečanu. Svečanoj akademiji, održanoj u Domu kulture, prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić koji je, čestitajući praznik srpskom narodu u pokrajini,  rekao da Srbi na Kosovu i Metojhiji danas moraju da iskoriste sav svoj demokratski potencijal i nacionalnu vitalnost da bi se izborili za prava koje je maš narod još pre dva veka tražio za sebe i garantovao drugima. „Da bismo u tome uspeli, moramo u najvećoj meri biti saglasni oko naših ciljeva, oko onoga što nam pripada. Za sam početak, to jeste Zajednica srpskih opština. Karađorđevi ustanici bili su saglasni oko svog cilja, a njihova revolucija bila je jedino moguće sredstvio da se taj cilj ostvari. Oni su to sredstvo – oružani ustanak, imali kao nešto nametnuto. Tako i danas, nam ana Kosovu i Metohiji, sredstva jesu ograničena a okolnosti nametnute. Naša revolucija danas mora biti demokratska, naše kubure i jatagani – sada i danas, moraju biti znanje i vredan rad  a naša džebana – sloga i strpljenje“, kazao je Đurić i posebno naglasio da to ne znači da ćemo ikada zaboraviti da koristimo one prave.

Ivan Todosijević, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, koja je bila domaćin ovogodišnje ceremonije obeležavanja Dana državnosti, rekao je pozdravljajući okupljene, da mi danas moramo da se trudimo da ličimo na naše pretke koje danas slavimo – na ustavotvoritelje i ustanike, što znači da su nam potrebni mudrrost prvih i hrabrost drugih. „Ove osobine najpotrebnije su danas nama, na Kosovu i Metohiji. Mi smo čvrsto opredeljeni da ostanemo na Kosovu i Metohiji. Ostanemo li mi,i Srbija ostaje“, podvukao je Todosijević.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su crkveni hor Nušić, dramski umetnik Lepomir Ivković, KUD Zvečan, narodni pojac Katarina Šulkić (ujedno i aktuelna Mis Srbije)  i mladi harmonikaš Milan Vićentijević. Pored delegacije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, akademiji su prisustvovali i predstavnici Srba u prištinskim institucijama, čelnici lokalnih  rukovodstava srpskih opština na Kosovu i Metohiji i veliki broj građana.

Comments

Pročitaj još