Akcija OEK Sinergija povodom Dana zaljubljenih

Pod sloganom „Budi muško – Zaljubi se“ studenti i aktvisti Sinegrije i IBCM koledža, skrenuli su pažnju na potrebu rodne ravnopravnosti i stereotipe protiv kojih se udruženo moraju boriti i muškarci i žene.

„Jedna od negativnih rodnih normi koje postoje u srpskom društvu je da muškarac ne bi trebalo da čisti kuću, usisava radi bilo koji drugi kućni posao. Mi kao „Sinergija“ i IBCm koledž se ne slažemo, mislimo da možemo da peremo sudove, peglamo i radimo sve druge poslove. Postoji druga norma, a to je da muškarci ne bi trebalo da izražavaju svoja osećanja. Danas je pet Sinergijinih mobilnih grupa po celom gradu podelilo više od 100 ruža i ljubavnih poruka u obluki srca. Naša poruka je da mi muškarci i žene moramo da budemo ravnopravni. To nije stvar izbora, već moranja”, naglasio je programski direktor „Sinergije“ Stefan Veljković.

„IBCM kao ustanova koja pruža visoko obrazovanje u severnom delu Mitrovice pridružila se ovoj akciji i dala svoj doprinos, da se 21. vek uvuče u Kosovsku Mitrovicu, jer je ona za nas danas centar sveta”, istakao je ispred Međunarodnog poslovnog koledža, Nenad Todorović.

Aktivisti su mišljenja da je Izjednačavanje polova, potrebno na svim nivoima – od porodice, preko društva do države, iskustva su im različita.

„Iskustva su mi jeko lepa, ali gledala sam kako muškarci tretiraju neke žene, naređujući im da ručak bude gotov tačno u određeno vreme, što je jako ružno. Zašto ona uvek mora da ga spremi. Sa druge strane jako mi je krivo da se žene ne bune protiv toga, već misle da je to u redu, da je normalno da muškarac zapoveda ženi”, ljutito je rekla Jovana Stojanović, aktivistkinja „Sinergije“.

Na pitanje da li je u odnosu na svoju izabranicu glavni, Todorović odgovara da je njena poslednja.

„Nemamo ravnopravan odnos, ona je nežnije biće, podariće jednoga dana novi život, ima moje poštovanje, a moje je da je ne lažem, da se maksimalno podržavamo”, kaže Todorović

Omladinski edukativni klub „Sinergija“ unazad 3 godine okupio je 700 mladih ljudi između 15. i 24. godine koji su u raznim akcijama skretali pažnju na probleme mladih i potrebe promena u društvu.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još