• Početna>
  • Vesti>

Pantović: Krivica u slučaju O. Ivanovića nije dokazana; Rakočević: Ivanović žrtva međunarodne zajednice

Obrazloženje i presuda u slučaju Olivera Ivanovića su u suprotnosti, a advokatski tim i posle osam dana u obrazloženju ne vidi dokazanu krivicu, sublimacija je stavova advokata Ljubomira Pantovića.

Pantović je, kao i novinar  Živojin Rakočević, večeras u Kosovskoj Mitrovici učestvovao u panel diskusiji “Slučaj Oliver Ivanović: pravno I sociološko razjašnjenje”, koju je organizovala NVO Aktiv.

Kao advokat sa dugogodišnjim iskustvom, Pantović je rekao da nikada nije čuo čudnije obrazloženje jedne presude, podsećajući prisutne šta je pročitano 21. januara u sudnici Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.  Sudsko veće utvrdilo je da je Oliver Ivanović, u vreme kada su se desili zločini za koje je optužen, bio zamenik direktora Feronikla, da nije bio vođa paravojne grupe, niti  je izdao naređenje da se počini ratni zločin. Takođe, ističe Pantović, veće je utvrdilo da Ivanović nije počinio nikakvu kažnjivu radnju, ali da je toga dana bio na mestu događaja u plavoj uniformi. Kao šestu nepobitnu činjenicu, veće je navelo da je Ivanović bio svestan da se tog dana, u dato vreme, izvršava operacija, tj. ratni zločin.

„To što je Sud rekao, ne može predstavljati ratni zločin. Prisustvo nije zločin. I da prihatimo stav da je Oliver bio tu u uniformi, sa oružjem, nema dokaza da je naredio zločin“, izričit je Pantović. On je dodao da nakon prvostepene presude, nema mnogo razloga za optimizam. Ipak, „moramo da se nadamo da će žalba uspeti, kaže Pantović i dodaje da je advokatski tim Ivanovića u kontaktu sa advokatskim kancelarijama iz Beograda, koji će dati svoj doprinos u pisanju žalbe.

Odluku da se lider GI SDP vrati u Pritvorsku jedinicu u Kosovkoj Mitrovici, advokat je okarakterisao kao licemernu. Po zakonu Kosova, presuda za moguću kaznu od 5 i više godina mora se sačekati u sudskom pritvoru. Po oceni Pantovića, prvostepeno veće Ivanovića nije odmah vratilo u pritvor, kako bi stvorio lažni efekat dobročinstva. Sa druge strane, ocena je panelista, vraćanje Ivanovića u Pritvorsku jedinicu bilo je poželjno izvesti tek nakon održane runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Rakočević je ocenio da je Oliver Ivanović optužen iz političkih razloga. On smatra da je hapšenje Ivanovića uzrokovano nastojanjem međunarodne zajednice da ne dođe do normalizacije odnosa između srpske i albanske zajednice na Kosovu i Metohiji.

„Ne može biti normalnog razvoja odnosa, dok postoji težnja da se sudi onima koji su čisti“, istakao je Rakočević i dodao da  „EULEX od početka nije uspeo da izbegne zamku u balansu zločina“. On smatra da  „iza svega stoji sila i politika koja dozvoljava da zločinci budu slobodni ljudi“.

Oliver Ivanović osuđen je na devet godina zatvora za počinjene ratne zločine 1999. godine. Po drugoj tački optužnice, za događaje iz 2000. oslobođen je krivice, kao i ostali optuženi Dragoljub Delibašić, Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksadar Lazović.

Comments

Pročitaj još