“Ulica otvorenog srca” danas u Kosovskoj Mitrovici

Manifestacija „Ulica otvorenog srca“ održava se danas u Kosovskoj MItrovici. Ulica Kralja Petra I stecište je stotina građana, uglavnom roditelja sa decom. Duž ulice je postavljeno oko 26 standova na kojima udruženja, nevladine organizacije ali i društvena preduzeća predstavljaju bogate proizvode svog rada. Čini se da je danas u Kosovskoj Mitrovici sve podređeno najmlađima.  Upravo njima je danas, na otvaranju ove manifestacije, poruku poslao i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Alksandar Spirić.

„Sloboda je ono za šta se borimo i za šta ćemo se boriti svim legitimnim sredstvima. Naše najjače oružje kada je u pitanju opstanak i bidućnost jesu mališani. To nas ohrabruje i obećava da je Kosovska Mitrovica grad budućnosti svih Srba na Kosovu i Metohiji“, kaže Spirić.

Ulicom Kralja Petra I danas su prošetali i učenici osnovnih škola Kosovske MItrovice. Bilo ih je na stotine i svi su disciplinovano sledili svoje učitelje i nastavnike. Sve ih je kažu, oduševilo – od vašarskih  slatkiša do “živih” likova iz crtaća, a najviše im se svideo Miki Maus.

Narodna tehnika – neko ko je  neprestano budan kada su u pitanju humanitarne misije i kada treba promovisati prava i sposobnosti najosetljivije populacije – osobe sa invaliditetom, tradicionalno ima svoj štand na ovoj manifestaciji. „Imamo mnogo toga da pokažemo“, kaže direktor Nada Vučić.

„Tradicionalno, mi nudimo ekološke predmete, dakle, to su predmeti koju rađeni od prirodnih materijala, i najviše je zasupljneo drvo. Predstavljamo radove koju nastali kao rezultat naših kreativnih radionica u koje su uključene osobe sa invaliditetom. Imamo posebnu želju da promovišemo njihov rad i predstavimo građanima njihove mogućnosti. Mislim da smo u tome uspeli u dosadašnjem radu, pre svega jer smo uspeli da uposlimo odrđeni broj osoba“, kaže Vučić.

Na štandovima je bilo svega – proizvoda zdrave, domaće hrane, rukotvorine vrednih Mitrovčanki – od pletiva do nakita. Među mnoštvom štandova našao se i onaj nama najbitniji – štand „Mreže Most“ na kome su građani mogli da se upoznaju sa  radom ove kuće. Tu su bili i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Opština Kosovska MItrovica kao domaćin, a bilo je i gostiju iz Kolašina i Velike Hoče. U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su mališani Predškolske ustanove „Danica Jaramaz“ i plesna grupa „Strit dens“. Ulica otvorenog srca biće otvorena do 17h. Organizatori su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

12573093_782616365199844_7804112663393159523_n

Comments

Pročitaj još