Канцеларија за КиМ: Тражимо јавно извињење од аутора саопштења УНС и ДНКИМ

„Саопштење Удружења новинара Србије и Друштва новинара Косова и Метохије обилује нетачним и недобронамерним информацијама и плод је инструментализације новинарских удружења од стране појединих њихових чланова, у циљу компромитовања институција сопствене државе и у личном и политичком интересу. Зато од аутора саопштења, који се крију иза струковних организација и који таквим својим понашањем компромитују удружења и професију, тражимо јавно извињење“ –наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ које је достављено нашој редакцији.

У саопштењу се даље каже да је тачно да директор Марко Ђурић није дошао у посету Јањеву, где је становништву који данас обележавају Бадњи дан хтео да честита празник, и пошаље поруку мира и толеранције, јер му то није дозволила ни посету обезбедила Косовска полиција, а која је била договорена са жупником јањевачким дон Матем Палићем.

У саопштењу се даље наводи да су представници медија у Јањеву, преко дописника Танјуга, све време били обавештавани о развоју ситуације и комуникацији са полицијом, те да је представник тима за сарадњу с медијима Канцеларије био са новинарима све време. После око сат времена комуникације са приштинским институцијама и чекања дозволе за посету, представници медија су обавештени да се посета отказује. Присутним новинарима је истог тренутка упућено извињење Канцеларије за КиМ због непријатности, за коју Канцеларија не сноси никакву одговорност. О свему овоме постоји забележена комуникација представника прес службе Канцеларије са присутним дописником.

Подсетимо, Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије послали су саопштење у ком протестују због како наводе „понижавајућег односа“ директора Канцелерије за Косово и Метохију Марка Ђурића према новинарима српских редакција на Косову, наводећи да је Ђурић током боравка у Лапљем Селу најавио посету Јањеву, а потом се тамо није појавио.
УНС и ДНКиМ истичу да су новинари чекали у Јањеву више од два сата и разишли онда када је стигла информација да се Ђурић, иако је најавио, неће појавити.
УНС и ДНКиМ су од Канцеларије за Косово и Метохију и њеног директора Марка Ђурића затражили извињење новинарима српских редакција, и објашњење за како кажу „ понижавајући однос“ према колегиницама и колегама који извештавају на српском језику са простора Косова.

УНС и ДНКиМ сматрају лошом праксом да Канцеларија за КиМ организује у Грачаници пријем за новинаре албанских редакција са Косова који на коктелима добијају изјаве од господина Ђурића у вези са Заједницом српских општина и одлуком Уставног суда Косова, док само дан касније Ђурић одбија да да изјаву новинарима српских редакција у Лапљем Селу, уз обећање да ће то учинити током посете Јањеву .

Из Канцеларије за Косово и Метохију наводе да први пријем који је организован за редакције на албанском језику на КиМ, сматрају примером добре праксе комуникације са медијима на албанском у интересу Србије и српског народа на КиМ.
„Сигурни смо да наведено саопштење не одражава став УНС-а са чијим руководством и члановима имамо сталну и професионалну сарадњу., наводе из Канцеларије за КиМ и упућују питање особама које како наводе у саопштењу инструментализују УНС и ДНКиМ, покушавајући да компромитују иституције сопствене државе: Да ли смо ми криви што нас је косовска полиција спречила да посетимо Јањево?

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије од аутора саопштења, који се како кажу крију иза струковних организација и таквим својим понашањем компромитују удружења и професију, тражи јавно извињење, а новинарима који су чекали у Јањеву, још једном упућује извињење због непријатности.

Comments