• Početna>
  • Vesti>

Bivši radnici MUP-a na Kosovu nastavljaju štrajk glađu

Kosovska Mitrovica, 21. septembra 2015. - Bivsi radnici MUP-a Srbije na Kosovu, koji zahtevaju resavanje njihovog radno - pravnog statusa, u skladu sa Ustavom i zakonima drzave Srbije, odrzali su protest ispred zgrade Kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovici. FOTO TANJUG/ BOKI/ bk

Niko od nadležnih iz Vlade RS ili Ministarstva unutrašnjih poslova, zasad se nije oglasio povodom zahteva  neintegrisanih, bivših radnika MUP-a na Kosovu, koji su juče, nezadovoljni dinamikom rešavanja njihovog radno-pravnog statusa,  stupili u štrajk glađu.  Predstavnik radnika Rajko Šekularac rekao je za naš program da trenutno, glađu štrajkuje  oko 100 ljudi i da se protest ove vrste nastavlja do ispunjenja zahteva.  Šekularac  je podsetio  da su od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića nakon sastanka u novembru dobili uveravanja i obećanje da će se krenuti u rešavanje njihovih zahteva, ali da je očekivani rok prošao, zbog čega su se odlučili na nastavak protesta i štrajk glađu. Oko 800 bivših radnika MUP’a RS  zahteva regulisanje  radnog statusa u skladu sa zakonom Republike Srbije.

Oko 1.200 policajca i radnika MUP-a na Kosovu i Metohiji penzionisano je 2013. godine, nakon potpisivanja prvog Briselskog sporazuma kada je Vlada Srbije donela zaključak da se ukinu radna mesta policajcima sa Kosova i Metohije i da se oni u skladu sa posebnom uredbom penizioniššu.

Nezadovoljni načinom na koji je regulisan njihov status u višše navrata su se do sada obraćali svim držžavnim institucijama.

Comments

Pročitaj još