Više oružanih napada u Goraždevcu

Na području Goraždevca kod Peći na Kosovu i Metohiji, jutros oko tri sata nepoznata lica albanske nacionalnosti izvršila su više oružanih napada ali na sreću niko nije povređen.”Oko tri sata došlo je do opšte pucnjave i tom prilikom je srušen spomenik žrtvama NATO bombardovanja u centru Goraždevca (prepolovljen na pola)” potvrđeno je televiziji Most u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Pucano je i na kuću Saše Petrovića iz Goraždevca, zapaljen je automobil čiji je vlasnik Srboljub Kolašinac koji se nalazio ispred njegove kuće i zapaljena trafike porodice Vukašinović iz ovog sela.

Saznajemo da su pripadnci kosovske policije od jutros raspoređeni na području čitavog Goraždevca i okoline i da je među tamošnjim srpskim stanovništvom zavladala panika.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila, kako u saopštenju stoji, terorističke napade albanskih ekstremista na Srbe i njihovu imovinu u Goraždevcu. “Pozivam sve Srbe na Kosovu i Metohiji, posebno sunarodnike u Goraždevcu da sačuvaju prisebnost i ne odgovaraju na provokacije albanskih ekstremista”, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. On ocenjuje da je nedvosmisleni cilj napada, zastrašivanje  srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji kako bi se ono prinudilo na iseljavanje i dodaje  da ovaj napad ima sve odlike terorizma. “Verujem da velika  većina albanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji ne želi eskalaciju nasilja  u svom okruženju a privremeni organi uprave u Prištini  sada imaju priliku da pokažu svoju zrelost  tako što će pronaći  počinioce ovih bezumnih i ničim izazvanih terorističkih akata”, istakao je Đurić.  On je upozorio daje ova “kristalna noć” u Goraždevcu najbolji pokazatelj koliko je situacija na Kosovu i Metohiji podložna destabilizaciji  i kakve posledice može imati  neadekvatno reagovanje na  ekstremizam dela opozicije u Prištini.

Direktor Kanclarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas će obići Goraždevac.

 

 

Comments

Pročitaj još