Janjić: Što pre pripremiti Statut ZSO

Sporazum o Zajednici srpski opština je politički najveći dobitak za Beograd i Srbe i u dosadašnjem pregovaračkom procesu, rekao je gostujući u emisiji Odgovor na dogovor Radio Kosovske Mitrovice direktor Foruma za etničke odnose i politički analitičar Dušan Janjić.

To je jedini institucionalni aranmžan koji Srbima omogućava neku vrstu autonomije, ali na putu integrisanja u kosovske instituicije, jer zajednica radi u okviru kosovskih zakona i kosovskog ustava, ali o njima odlučuju Srbi. Janjić smatra da srpski tim treba što pre da spremi statut i da ga predstavi međunarodnoj zajednici do 25.decembra, s obzirom da će Ustavni sud biti u obavezi da donese odluku do 22.decembra.

Nerealno je očekivanje da će ZSO početi da funkcioniše brzo, jer postoji procedura, budžet itd, a trebalo bi  da počne da  funkcioniše u skladu sa budžetskom godinom od marta 2016. Obaveza kosovske strane je da stvori odgovarajući pravni okvir, kaže Janjić.Janjić kaže da će od ponedeljka u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu sastaće se  predstavnici privrednih komora, gde će se završiti pitanje pošte, i napraviti srpska asocijacija privrednika, koja će kako navodi ući kolektivno u Privrednu komoru Kosova, koja će biti vezana i sa Evropskom privrednom komorom i  sa Evropskom privrednom komorom Srbije.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."