• Početna>
  • Vesti>

KOSOVSKA MITROVICA SLAVI GRADSKU SLAVU – SVETOG VELIKOMUČENIKA DIMITRIJA

Kosovska Mitrovica danas obeležava gradsku slavu – praznik Svetog Velikomučenika Dimitrija. Ovim povodom, u hramu posvećenom ovom svetitelju, služena je Sveta arhijerejska liturgija.

Liturgiju su služili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije uz sasluženje lokalnog sveštenstva i monaštva. Obraćajući se stotinama okupljenih vernika, mitropolit Amfilohije je podsetio da su svi oni koji u Hrista veruju , od početka gonjeni, ubijani i mučeni i da je tako ostalo do danas. Tako je u Siriji, u Ukrajini, u Rusiji, Egiptu, tako je i na našem stradalnom Kosovu i Metohiji, istakao je mitropolit. „ Mogao je vilokomučenik Lazar i da ne postrada. Mogao je, da se privoleo za zemaljsko carstvo. Ali on se privolio za nebesko carstvo, za Hrista Boga. I nije izgubio zemaljsko carstvo, nego ga je ugradio u ono božije, neprolazno carstvo“, rekao je mitropolit Amfilohije i podsetio da kao i hrišćanstvo i naše Kosovo je stradalo od njegovog nastanka pa do danas.
Potrebno je mnogo mudrosti, hrabrosti i strpljenja da bismo opstali na ovim prostorima jer se mnogi otimaju o njega, a počeli su da se otimaju i o naše svetinje, istakao je vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije.
On je naglasio da je sam Sveti Dimitrije život svoj dao za Hrista Boga a da su njegovim stopama krenuli i oni hrišćani koji su postradali za svoje otačastvo, za svoje bližnje.“I u ovom gradu, mnogi su postradali samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vere. Ne možemo da se ne prisetimo žrtve ruskog konzula Grigorija Ščerbine koji je stradao jer je podržavao srpski narod koji je u ovom gradu živeo i ispovedao pravoslavnu veru . Pa sve do naših dana i do novomučenika jeromonaha Stefana iz Budisavaca i monaha Haritona iz manastira Svetih Arhangela. Mnogo je naše braće i sestara koji su postradalai zato što su živeli na ovom prostoru i izabrali da budu hrišćani i Srbi i da žive na Kosovu i Metohiji“, rekao je vladika. On je naglasio da zbog svega toga, moramo da čuvamo naše svetinje. „Svakako, ne možemo to sami ali uz pomnoć prijatelja istrajaćemo na tom putu“, dodao je episkop Teodosije. On se zahvalio braći iz Republike Srpske, koji su, kako je rekao, uvek sa nama, hrabre nas da istrajemo a bili su prvi koji su prošli istim krsnim putem kojim mi sada hodamo.
U ime lokalne samouprave, građanima je slavu čestitao gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić. Istrajnost u borbi za pravdu, građanima Kosovske Mitrovice, u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju poželeo je Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije Marka Đurića.
Ispred gostiju iz Republike Srpske, građanima je slavu čestitao Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Delegacija iz Republike Srpske, donela je na dar mitrovačkoj dečici, zlatnik sa likom Svetog Dimitrija koji je umešen u veliku pogaču, tešku oko 15 kilograma, a koja je na kraju iztlomljena i razdeljena najmlađima.
Nakon litije i rezanja slavskog kolača, obeležavanje Mitrovdana, završeno je slavskim ručkom, u porti hrama.

Comments

Pročitaj još