Oko 2000 studenata reklo “Ne Kosovu u UNESCO”

Oko 2 hiljade studenata reklo je danas Ne Kosovu u UNESCO! Protest koji su organizovali studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, imao je za cilj da ukaže na negativne efekte po srpsku kulturnu baštinu, ukoliko tzv. država Kosovo bude primljena u Organizaciju za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija.  Uz himnu Republike Srbije, srpske zastave i pokliče “Kosovo je srce Srbije”, studenti su poručili da srpska baština ne sme preći u ruke onih koji su je, koliko juče, rušili i palili.

Predstavnik Univerziteta u SKONUS-u Milan Savić u obraćanju prisutnima istakao je da će Kosovo I Metohija uvek biti “naš zavet I naša najveća svetinja”.

“Mi samo tražimo pravdu. Mi samo tražimo istinu. Mi tražimo slobodu I ono što nam pripada. Molimo Evropu I savremeni svet da se ne odriču sebe. Želimo svima da poručimo, kako god odlučili, primili lažnu državu Kosovo u UNESCO ili ne, za nas će naše Kosovo I Metohija zauvek ostati drugo ime za srpsku istoriju, kulturu, identitet”,poručio je Savić.

Predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta, Nemanja Biševac, pročitao je zajedničko saopštenje studenata.

“Uništavanje kulturnog nasleđa Srbije naročito nakon juna 1999. godine nezapamćeno je u novijoj evropskoj istoriji”, rekao je Biševac.

“Samo za tri dana, od 17. do 24. marta 2004. godine, spaljeno, uništeno I oskrnavljeno je 33 pravoslavna hrama. Eventualnim ulaskom tzv. nezavisnog Kosova u UNESCO, srpskom narodu se oduzima, a slobodno možemo da kažemo krade, njegov identitet. A narod bez identiteta je narod bez budućnosti”, podvukao je Biševac.

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ovom prilikom su najavili nastavak protesta, o kojem će javnost biti blagovremeno obaveštena.

 

Comments

Pročitaj još