Ibarski Kolašin – turistički dragulj

Organizacije InTER, OutdoorIn i PPSE danas su u Kosovkoj Mitrovici predstavile izveštaj o turstičkim potencijalima Ibarskog Kolašina. Ovom prilikom, predstavljeni su i rezultati projekta “Penjanje na Berim – usudi se da zamisliš”. Projekti su realizovani od strane pomenutih organizacija i Opštine Zubin Potok.
Predstavnici InTER-a (Institut za teritorijalni ekonomski razvoj) istakli su da su potencijali Ibarskog Kolašina veliki, ali da je u narednom periodu neophodno uvećati smeštajne kapacitete, čiji je nedostatak najveći problem u pokušaju razvoja turizma u ovom području.
“Ovim projektom smo uspeli da skrenemo pažnju na prirodne lepote Ibarskog Kolašina I izgradimo neku laku infrastrukturu. Uradili smo prvu javnu plažu na jezeru Gazivode, biciklističke I staze za pešake, a imamo i prvu otvorenu teretanu pored Sportskog centra u Zubinom Potoku. Tu je I veštačka stena”, istakao je Željko Dobrić.
On je dodao da je projekat Penjanje na Berim – usudi se da zamisliš” veoma uspešan. Pored Via Ferrate (metalne konsrukcije koja planinarima omogućava sigurno penjanje na nepristupačne delove), u okviru projekta organizovana je i planinska trka, u kojoj je učešće uzeo veliki broj takmičara sa Kosova i Metohije, ali i ostalih delova Srbije.
Iz ove organizacije poručuju da su ove aktivnosti samo početak razvoja turizma u Ibarskom Kolašinu, i za naredni period kao primamljivo kulturno dešavanje najavljuju RockReel, festival filma posvećenom alpinizmu.

Comments

Pročitaj još