Ibarski Kolašin – turistički dragulj

Organizacije InTER, OutdoorIn i PPSE danas su u Kosovkoj Mitrovici predstavile izveštaj o turstičkim potencijalima Ibarskog Kolašina. Ovom prilikom, predstavljeni su i rezultati projekta “Penjanje na Berim – usudi se da zamisliš”. Projekti su realizovani od strane pomenutih organizacija i Opštine Zubin Potok.
Predstavnici InTER-a (Institut za teritorijalni ekonomski razvoj) istakli su da su potencijali Ibarskog Kolašina veliki, ali da je u narednom periodu neophodno uvećati smeštajne kapacitete, čiji je nedostatak najveći problem u pokušaju razvoja turizma u ovom području.
“Ovim projektom smo uspeli da skrenemo pažnju na prirodne lepote Ibarskog Kolašina I izgradimo neku laku infrastrukturu. Uradili smo prvu javnu plažu na jezeru Gazivode, biciklističke I staze za pešake, a imamo i prvu otvorenu teretanu pored Sportskog centra u Zubinom Potoku. Tu je I veštačka stena”, istakao je Željko Dobrić.
On je dodao da je projekat Penjanje na Berim – usudi se da zamisliš” veoma uspešan. Pored Via Ferrate (metalne konsrukcije koja planinarima omogućava sigurno penjanje na nepristupačne delove), u okviru projekta organizovana je i planinska trka, u kojoj je učešće uzeo veliki broj takmičara sa Kosova i Metohije, ali i ostalih delova Srbije.
Iz ove organizacije poručuju da su ove aktivnosti samo početak razvoja turizma u Ibarskom Kolašinu, i za naredni period kao primamljivo kulturno dešavanje najavljuju RockReel, festival filma posvećenom alpinizmu.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."