POČINJE DEČJA NEDELJA

Obeležavanje dečje nedelje, u Kosovskoj Mitrovici danas je zvanično počelo. Ova nedelja tradicionalno se obeležava nizom manifestacija, u kojima učestvuju mališani iz PU Danica Jaramaz I đaci svih osnovnih I srednjih škola iz našeg grada, Ove godine slogan nedelje je “ Podrška porodici – najbolja podrška deci”.
Pored prosvetnih ustanova, glavni organizator obeležavanja dečje nedelje je Ptrivremenei organ opštine Kosovska MItrovica. Snežana Gvozdić, šef službe za dečju zaštitu u odeljenju za društvene delatnosti istakla je da ovogodišnja tema Dečje nedelje “Podrška porodici – najbolja podrška deci! “ podrazumeva da dete može da raste isključivo u zdravoj porodici. “Da bi jačali porodicu, mi moramo da stvaramo uslove da porodica ima socijalnu sigurnost, okruženje u kojoj deca odrastaju. To podrazumeva učešće svih aktera na lokalnom nivou – Centra za socijalni rad I zdravstvenih ustanova…mi tokom cele godine imamo zajedničke delatnosti ali ova nedelja nam služi da javnost bude upoznata I da deca prezentuju svoje radove u toku godine u obdaništu I u školi, da na neki način oni budu u prvom planu. To je cilj svake Dečje nedelje” ,rekla je Gvozdićeva na konferenciji za novinare. Portparol opštine Kosovska Mitrovica Sergej Zaporožac kazao je da će cela sledeća godina biti posvećena pluralizmu mišljenja kada su u pitanju deca I srednjoškolci I da će Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica mnogo pažnje posvetiti ovoj društvenoj grupi u smislu unapređenja I poboljšanja njihovih uslova za rad. “U poslednje vreme se mnogo ulaže I radi kada su u pitanju osnovne I srednje škole kao I predškolske ustanove tako da se deci omogućuje da se na najbolji način socijalizuju u okviru naše opštine. Položen je I kamen temeljac za još jedno obdanište. Sledehca godina, kada je u pitanju Privremeni organ, zaista će biti posvećena mladima na području opštine Kosovska Mitrovica” istakao je Zaporožac. Što se tiče aktivnosti za ovogodišnju Dečju nedelju u Kosovskoj Mitrovici, za sutra od 12h na trgu “Braće Milić” najavljen je mini koncert male grupe KUD “Kosovski božur” a od 14h obilazak Gradskog muzeja. Potom, za ovu nedelju, predviđeni su I kviz znanja za đake osnovnih škola dan Otvorenih vrata odnosno poseta đaka opštini Kosovska Mitrovica, takmičenje učeničkih parlamenata srednjih škola. Završna manifestacija uključuje maskenbal I dodelu nagrada pobednicima svih aktivnosti održanih tokom Dečje nedelje.
Dečja nedelja ima dugu i bogatu tradiciju. Iako se na našim prostorima obeležava od 1934. godine, Zakonom o društvenoj brizi o deci, uvedena je 1987. na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije. Od tada, obeležava se svake godine u prvoj punoj nedelji u mesecu oktobru.

 

Comments

Pročitaj još