• Početna>
  • Vesti>

Otvorena zemljoradnička zadruga u Žitkovcu – put ka prosperitetu

U selu Žitkovcu u opštini Zvečan, danas je svečano otvorena zemljoradnička zadruga „Agro Zvečan“. Cilj projekta unapređenje proizvodnje i ekonomski prosperitet opština Zvečan i Leposavić.
Sredstva za izgradnju objekta i kupovinu neohodne poljoprivredne mehanizacije u iznosu od 350.000 evra, donirala je EU.

Aleksandar Đikić, direktor zadruge, kaže da je potencijal ogroman.
„Nalazimo se u dolini Ibra, gde zemljište može dobro da se iskoristi da proizvodnju profitabilnih kultura“, kaže Đikić i dodaje da će zadruga olakšati zemljoradnicima izlazak na tržište. On ističe da zadruga raspolaže svom neophodnom mehanizacijom, kao i da će u početku posao ovde pronaći 3 radnika, a sa uvećanjem obima posla, uvećaće se i broj zaposlenih.

Šef odseka za kooperaciju u Kancelariji EU na Kosovu, Kristof Štok kaže da je cilj projekta pružiti pomoć lokalnom stanovništvu u razvoju poljoprivrede na ovim prostorima.
“Mnogi proizvođači rade sa neadekvatnim mašinama. Ovaj projekat će pomoći da bar 50 ljudi radi sa kvalitetnim mašinama, što će doprineti poboljšanju kvaliteta njihovih proizvoda”, ističe je Štok.
Časlav Nedeljković iz Srbovca kaže da poljoprivrednici žele da rade, ali da je do osnivanja zadruge veliki problem predstavljao nedostatak mehanizacije i nemogućnost plasiranja robe na tržište. On dodaje da će osnivanje zadruge u velikoj meri rešiti goruće problem zemljoradnika sa ovih prostora.
Siniša Milosavljević, predstavnik opštine Zvečan, ovom prilikom se zahvalio donatorima i istakao da opština Zvečan ima tradiciju zadrugarstva.
„Nadam se da će ovaj objekat sa vrednom mehanizacijom doprineti da se pokrene čitav ovaj kraj“, zaključuje Milosavljević.
Projekat je sprovela EU u saradnji sa opštinama Zvečan i Leposavić.

Comments

Pročitaj još