Завршени дани општине Грачаница

Свечаном академијом завршени Дани општине Грачаница

У Дому културе у Грачаници синоћ је одржана Свечана академија поводом Дана општине Грачаница. Академију, пред препуном салом грачаничког Дома културе уприличио је наступ хора ученика Призренске богословије “Свети Кирило и Методије” и Јелена Грбовић премијерним извођењем песме на горанском “Гора на Шолета”.

Владика рашко призренски Теодосије је, обраћајући се присутнима на Свечаној академији, у беседи говорио у значају празника Мале Госпојине а општини Грачаница, градоначелнику и његовим сарадницима честитао почетак који је успостављен.

Председник општине Грачаница, Владета Костић  казао је да Грачаница остаје пријатељ за све грађане и људе добре воље.

“Наш највећи ослонац у постизању резултата била је Епархија рашко призренска. Градимо цркве и парохијске домове у местима где их није било јер управо су храмови били места око којих смо се окупљали када нам је било најтеже. То нисмо заборавили. Обнављамо и оно што је зуб времена или људска рука уништила. То је наша обавеза према прошлости и према будућим генерацијама. У претходном периоду, сходно приоритетима а свесни својих могућности као и добром сарадњом са централним институцијама, међународном заједницом, донаторима, невладиним сектором, општинским организацијама, локалним компанијама, трудили смо се да грађанима наше општине побољшамо квалитет живота,  казао је Костић на Свечаној академији.

Говорећи о достигнућима општине Грачаница у претходном периоду председник општине Грачаница је навео напредак у области културе и спорта.

“Данас имамо своје позориште са сталном сценом и репертоаром у Грачаници, професионални ансабл Венац и низ културно уметничких друштава и ову кућу културе која скоро свакодневно организује дешавања. Грачаници смо почели да враћемо културни и национални идентитет подизањем два велелепна споменика. Наша туристичка организација ради све боље а Грачаницу су почели да посећују и страни туристи. Грачаница је почела да постаје препознатљива и због своје школе фудбала која је изродила шампионску екипу младих и малих фудбалера. Позната је и због Марије Ђорђевић која је изникла из наше школе тениса а која је на Косову најбоља у категорији до 18 година. Почели смо да добијамо обрисе урбане средине не само изгледом већ и понашањем свих нас а пре свега младих. Обновили смо и обнављамо путне правце који повезују наша рубна села а у која нико и ништа деценијама није инвестирао. Очистили смо све наше реке и потоке и ојачали њихове бедеме, обновили школе и вртиће у којима никада нисмо имали више деце него ове године који чине око четвртину нашег становништва”, рекао је Костић.

Председник општине Грачаница је напоменуо да су пред општином Грачаница бројни изазови у наредном периоду а међу најважнијијима су изградња болнице обилазнице око Грачанице и водоводне мреже.

Костић је уручио захвалницу градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевичу који је, како је наведено, у протеклом периоду показао да је осведочени и истински пријатељ Грачанице.

На Свечаној академији организованој поводом Дана општине Грачаница осим хора ученика Призренске богословије “Свети Кирило и Методије” и Јелене Грбовић која је премијерно извела песму на горанском “Гора на Шолета” коју је написао и компоновао песник Драган Ничић Циноберски, настуили су су и професори музичке школе “Стеван Мокрањац” извођењем песме “Калеш бре Анђо”, млади пијаниста, професор музичке школе Немања Ђорђевић као и глумац приштинског народног позоришта Небојша Ђорђевић.

Академији, на којој је приказан и петнаестоминутни документарни филм о општини Грачаница,  присуствовале су бројне званице из свих свера друштвеног, политичког и културног живота међу којима су били српски представници у косовским иституцијама,   Канцеларије за Косово и Метохију, бројни амбасадори и представници међународних организација, председници општина са српском већином на Косову, начелници округа, представници медија, представници албанске, горанске и ромске заједнице са територије општине Грачаница и многи други.

Пре почетка академије у галерији Дома културе отворена је изложба слика Милинка Ристовића.

Седмодневно обележавање Дана општине Грачаница, у оквиру којих су одржане бројне спортске и културне манифестације организовала је Туристичка организација у сарадњи са општином Грачаница.

 

Свечана академија 2

фото општина Грачаница

Comments