• Početna>
  • Vesti>

Počeli radovi na izgradnji Via Ferrate u Ibarskom Kolašinu

Dare to Imagine 02              Dare to Imagine 03

Ovih dana započeti su radovi na izgradnji Via Ferrate na stenama Berima na planini Mokra Gora u opštini Zubin Potok, koja će predstavljati turističko-sportsku atrakciju jedinstvenu na ovim prostorima. Via Ferrata ili “čelični put” je sistem metalnih gazišta i čeličnih sajli koji omogućavaju bezbedno penjanje na stenama do vrhova koji su obično dostupni samo iskusnim alpinistima. Via Ferrata u Ibarskom Kolašinu će u jednom svom delu prolaziti kroz pećinu, što je prava retkost jer ne postoji mnogo primera u svetu gde je moguće doživeti takvo iskustvo.

Via Ferrata na Berimu će biti dužine oko 2,000 metara, sa visinskom razlikom od preko 300 metara. Staza će voditi od podnožja do drugog vrha Berima, i silazak do baznog kampa. Za one manje hrabre postojaće mogućnost korišćenja kraće deonice koja će obuhvatati penjanja do prvog vrha Berima i bezbedan silazak do kampa. Na stenama Berima u toku je i opremanje 10 pravaca za sportsko penjanje različite težine a neki od pravaca će biti multipich.

Završetak radova na izgradnji Via Ferrate i opremanje pravaca za penjanje se očekuje početkom oktobra 2015. godine, kada će se organizovati svečano otvaranje ove atrakcije koja će krasiti turističku ponudu Ibarskog Kolašina i severa Kosova uopšte.

Izgradnja Via Ferrate je deo projekta “Penjanje na Berim – usudi se da zamisliš” koji ima za cilj da razvije nove turističke proizvode koji će doprineti afirmaciji Ibarskog Kolašina kao atraktivne destinacije za aktivni turizam. Projekat realizuje Institut za teritorijalni  ekonomski razvoj – InTER, opština Zubin Potok i NVO Outdoor In a finansijski je podržan od Ambasade Finske i švajcarskog programa PPSE. USAID Empower se takođe uključio u realizaciju ovog projekta kupovinom 20 kompleta opreme za Via Ferratu. Projekat je započet sa realizacijom 1. marta 2015. godine i trajaće do kraja decembra ove godine.

 

Dare to Imagine 04                  Dare to Imagine 05

Comments

Pročitaj još