• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: U Vašington po konačni sporazum sa Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj još jednom je izrazio pesimizam u pogledu predstavljanja Kosova u dijalogu sa Srbijom od strane premijera Avdulaha Hotija.

U delu intervjua datom “Slobodnoj Evropi”, Haradinaj je rekao da je savetovao Hotija da traži da Vašington bude za pregovaračkim stolom, dodajući da je ABK zabrinuta zbog pripreme, tema i formata sastanaka u dijalogu između Kosova i Srbije.

“Tražio sam od premijera (Avdulaha Hotija) da preduzme korak napred u ovoj agendi izaslanika za dijalog g. Borela i g. Lajčaka i da se obrati Vašingtonu. Dakle, povratak Vašingtona na sastanak 2. septembra je bila izuzetno dobra vest za mene. Ali zabrinuti smo zbog priprema koje treba obaviti. Dakle, definicija tema, ali i formata sastanaka. Nije slučajno da ABK želi da obezbedi sigurnost, da tako kažem, za bilo koji deo pregovora, jer želimo da znamo da li smo izvukli najbolje za Kosovo”, rekao je Haradinaj u intervjuu za “Slobodnu Evropu”.

Takođe je naveo primer ministra pravde Seljima Seljimija, koji je izjavio da se osetio isključenim na poslednjem sastanku između premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Zašto bismo uvek verovali nekom drugom ako možemo da pomognemo sebi? To je bio slučaj sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Bio sam iznenađen odlukom premijera, da izostavi sa sastanka ministra pravde, Seljima Seljimija, koji je u skupštini dao zakletvu, ministrom koji je u prošlosti bio odgovoran za dijalog – a da uzme osobu koja je upravo počela da radi za njih, šefa svog osoblja. Zbog toga treba pažljivo da se bavimo nekim razlozima”, istakao je Haradinaj.

Pored toga, bivši premijer je takođe pomenuo izjavu zamenika predsednika DSK Ljutfija Hazirija, koji je govorio o podeli teritorija sa Srbijom.

“Zatim čujemo prvog ili drugog zamenika lidera DSK (Lutfi) Hazirija kada otvoreno i javno kaže da treba da damo Leposavić i 18 sela. Zbog toga, više nismo zainteresovani da dajemo legitimitet vladi i institucijama u zemlji, jednostavno zato što imamo malo moći i nemamo pravo da donosimo odluke, onda postajemo učesnici odluka ovih političkih partija, uz poštovanje za većinu njih, međutim, postoje dokazi o nedoslednosti u temama od nacionalnog interesa”, rekao je Haradinaj.

Lider ABK je naglasio da će 2. Septembra Kosovo ići u Vašington za konačni sporazum sa Srbijom koji garantuje uzajamno priznanje.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još