• Početna>
  • Vesti>

Tači na ispitivanju u Hagu: Spreman sam da se suočim sa novim izazovom

Kosovski predsednik Hašim Tači danas će u Hagu, na poziv Specijalizovanog tužioca, biti ispitan povodom optužnice za ratne zločine.

Uoči ulaska u zgradu Specijalnog suda, Tači se kratko obratio novinarima rekavši da je “danas ovde da poštujem ono za što sam sanjao i za šta sam se borio – slobodno nezavisno Kosovo, zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona”.

“Spreman sam da se suočim sa novim izazovom i da uspem za svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju. Niko ne može prepisati istoriju – ovo je cena za slobodu. Verujem u mir, istinu, pomirenje i pravdu. Verujem u dijalog i dobre odnose sa svim susedima. Kosovo je priča o uspehu. Jako sam ponosan. Kosovo je član EU, NATO-a i večnog prijateljstva sa SAD-om”, rekao je Tači ,koga je ispred suda dočekala grupa Albanaca iz dijaspore.

Ovo je prvi put da javnost zna da je jedna osoba pozvana na intervju, nakon što je optužnica protiv te osobe već podneta na razmatranje. Nije, međutim, poznato u kakvom je svojstvu Tači pozvan na intervju.

Kancelarija Specijalizovanog tužioca je krajem juna saopštila da je protiv Tačija 24. aprila podneta optužnica na razmatranje, na osnovu koje se on i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji (Veseli) kao i “druga lica” u deset tačaka terete za niz zločina.

Izvor: RSE

Foto: RTK

Comments

Pročitaj još