• Početna>
  • Vesti>

Prvi zaraženi koronavirusom u srpskim sredinama na KiM – žena iz Dobrotina

U Srbiji je trenutno 528 obolwelih od KOVID 19, 302 osobe su u bolnicama, 42 je izlečenih, a starosni prosek obolelih u Srbiji je 66 godina, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Prva zaražena na KiM je žena iz Dobrotina kod Lipljana stara 62 godine” rekao je Vučić.

On je zamolio Srbe na KiM da se pridržavaju svih preporuka i da se ne brinu jer će sve vreme biti dovoljno namirnica.

“Danas je najteži dan za Evropu nakon II Svetskog rata – 969 u Italiji, u Španiji 769 preminulih u jednom danu… U naredne dve do tri nedelje ni mi nećemo biti u zavidnoj situaciji. Kreće obimnije testiranje a nama su bolnice sve punije” rekao je Vučić, i dodao da trenutno u bolnici Dragiša Mišović ima najviše i pacijenata ali i respiratora.

On je najavio da će improvizovanim bolnicama, biti pridodate i sportske hale – hala Pionir u Beogradu, Čair u Nišu ili Sajam u Novom Sadu.

Apelovao je na građane da razumeju situaciju, da ne traže dopust da prekrše policijski čas i da “niko nije sadista” pa da od građana zahteva sve ovo.

U narednih deset do 12 dana, očekuje se nabavka još deset respiratora.

On je zamolio Srbe na KiM da se pridržavaju svih preporuka i da se ne brinu jer će sve vreme biti dovoljno namirnica.

Najavio je pomoć i narodu u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, i napomenuo da Srbija nikome nije preotela respiratore, te da je odmah spremna da donira dva respiratora za srpski narod u Crnoj Gori ali i sve ostale pacijente, jer kako je rekao, bolest ne bira po naciji.

 Vučić najavljuje da će u nedelju biti predstavljen program ekonomskih mera. “Ne razmišljamo o smanjenju plata i penzija”, kaže Vučić.

Predsednica Vlade Ana Brnabić takođe poručuje da su pred nama dve “izuzetno teške nedelje, ključne, kritične”.

Privremena bolnica na Sajmu će sutra u 8.00 krenuti da prima pacijente, navodi Brnabićeva. Potrebna gvozdena disciplina i minimalni kontakti u naredne dve nedelje i onda postoji šansa da ćemo uspeti da zaštitimo zdravstveni sistem, ističe Brnabićeva.

Krećemo u gradnju laboratorije sa kineskim partnerima, koja će da bude otvorena nadamo se do 9. aprila, tada će kapacitet biti 7.000 samo Pi-Si-Ar testova, kaže Brnabićeva.


Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još