Na prelazu Kula zaplenjeno 12 kg heroina sa Kosova

Uprava policije (UP) Crne Gore saopštila je da je nakon višemesečnih zajedničkih aktivnosti sa policijom Republike Severne Makedonije na GP Kula presečen kanal krijumčarenja heroina i zaplenjeno oko 12 kilograma ove droge.

Tom prilikom uhapšeni su A.A. (28) i I.S. (23) iz Skoplja.

“Nakon višemesečnih aktivnosti Službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – Odseka za borbu protiv krijumčarenja droge i Sektora granične policije, danas je realizovana policijska akcija koja je planirana i vođena kroz međunarodnu razmenu podataka sa partnerskom službom policije Severne Republike Makedonije, a koja je rezultirala presecanjem kanala krijumčarenja heroina i zaplenom 12 kilograma ove opojne droge.

Na ulazu u Crnu Goru, na Graničnom prelazu Kula, od strane službenika granične policije kontrolisano je vozilo marke Hyndai, makedonskih registarskih oznaka, kojim je upravljao A.A (28) iz Skoplja, dok se na mestu suvozača nalazila I.S. (23) takođe iz Skoplja.

Detaljnim pregledom vozila, u dobro skrivenom, specijalno izrađenom bunkeru, smeštenom iza zadnjih štop svetala vozila, pronađena su 24 pakovanja sa ukupnom količinom od oko 12 kilograma opojne droge heroin”, navode iz UP.

U aktivnosti na Graničnom prelazu Kula učestvovali su i službenici Uprave carina. 

“Ovom policijskom akcijom presečen je krijumčarski kanal, kojim je, iz pravca Republike Severne Makedonije, heroin sa Kosova, preko teritorije Crne Gore, trafikovan ka zemljama Zapadne Evrope, a koji je, kako se sumnja, u ovom konkretnom slučaju namenjen krijumčarenju prema Italiji”, navedeno je iz UP.

Dodaje se da su, u skladu sa koordiniranim aktivnostima, u Severnoj Makedoniji trenutno u toku pretresi na više lokacija, te da se radi na identifikovanju, lociranju i procesuiranju ostalih učesnika koji su, kako se sumnja, umešani u organizovano krijumčarenje heroina ovom rutom. 

O događaju je obavešten državni tužilac u Višem državnom tužilšatvu u Bijelom Polju. 

A.A. i I.S. su lišeni slobode u Crnoj Gori i oni će biti uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužiocu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, navedeno je iz UP.

“Ova policijska akcija je još jedan primer odlične međunarodne saradnje koju Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije sprovodi sa brojnim partnerskim službama, ali i izuzetne saradnje sa svim ostalim organizacionim jedinicama Uprave policije, koje su zajedničkim delovanjem uspele da na krijumčarskoj ruti, preseku još jedan kanal korišćen za krijumčarenje velikih količina droge”, zaključeno je.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još