• Početna>
  • Vesti>

Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića: Odbrana traži snimke kamera

Posle više od dve godine od ubistva Olivera Ivanovića, pred specijalnim sudom u Prištini danas je nastavljeno pripremno ročište za šestoro optuženih Srba koji se terete za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP.

Sudija Veljon Kurtaj na početku je saopštio da je suđenje javno, ali je zabranio medijima da snimaju sam tok osim uvodnih kadrova rekavši da će biti dozvoljeno snimanje samo u trenutku kada se bude čitala optužnica. 

“Na prošloj raspravi je ostalo da se optužnica dostavi na srpkom jeziku i verujem da je to urađeno”, rekao je sudija nakon čega je konstatovano da su svi prusutni primili potrebnu dokumentaciju za suđenje.

Advokat jednog od optuženih – Marka Rošića, Mahmut Haljimi rekao je da su mu dostavljeni svi spisi osim jednog video sadržaja – snimka sa bezbednosnih kamera.Haljimi navodi da je ujedno kontaktirao predmetnog tužioca da mu dostavi ovaj snimak, jer je on, kako je izjavio, važan za odbranu.Navodi da jedinica koja se bavi video snimcima „ima problema“, zbog čega mu nije obezbeđen snimak, ne preciziravši koji su problemi u pitanju.

Haljimi navodi da nedostatak tih video snimaka ne predstavlja prepreku za nastavak rasprave, ali i da zahteva da mu se oni naknadno dostave.Osim Haljimija, zahtev za video snimke, a posebno onih iz Kancelarije GI „SDP, iznela je i advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović.Kako navodi, bez njih nije u mogućnosti da spremi odbranu te je ujedno zahtevala da joj se snimci dostave do kraja nedelje.

Drugi advokat Silvane Arsović, takođe je zatražio od suda da se odredi vremenski rok za dostavljanje video CD-ova sa video snimcima.

Dejan Vasić, advokat optuženog Dragiše Markovića, sa druge strane kaže da mu nisu dostavljenja veštačenja telefonom – listing poziva njegovog branjenika, a zbog, kako je rekao, nesaradnje Prištine sa Beogradom.

Optužnica je pročitana na albanskom i srpskom jeziku oko 11 sati

U optužnici se navodi da su šestoro optuženih N.S., M.R., D.M., Ž.J. i R.B i S. A. deo organizovane kriminalne grupe koju vode Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, a koji se nalaze u bekstvu.

Silvana Arsović, kao je rečeno, okrivljena je za Pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, što je i krivično delo koje joj se stavljalo na teret ujedno i optužnicom od 2. decembra.

Navodi se da je Arsović bila svesna da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP-a isključene, te da su ove kamere potom, ubrzo nakon ubistva uključene, a da je Arsović radila kao administrator i u ovim prostorijama je bila jedina pristuna kada je izvršeno ubistvo.

Nakon što je pročitana optužnica, optuženi su se oglasili povodom dela koja im se stavljaju na teret. Sudija je zatražio da se kamere isključe.

Optuženi su se izjasnili da su shvatili za šta su optuženi, a sudija ih je opomenuo da je priznanje izvršenja dela olakšavajuća okolnost dok će u suprutnom sud nastaviti sa izvođenjem dokaza.

Optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović i Dragiša Marković izjasnili su se da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret. Međutim, Spasojević je priznao krivicu za nedozvoljeno posedovanje oružja, kao i Marković, za isto delo.

Advokat Faruk Korenica poručio je naknadno da ukoliko optužnica ne sadrži sve elemente, odnosno mesto, vreme i sredstva izvršenja krivičnog dela, da bi sudija trebalo da vrati optužnicu tužilaštvu.

Korenica ujedno navodi da će na drugoj raspravi predstaviti sva sporna pitanja te da je sudija „dužan da iskontroliše optužnicu“.Sudija, međutim, nije bio saglasan sa Korenicom.

Advokat Marka Rošića, Mahmut Haljimi, sa druge strane, zatražio je da se njegov branjenik takođe pusti iz pritvora.Haljim je ujedno za svog branjenika ponudio jemstvo od 15.000 evra koje bi platila Rošićeva porodica, kao i garanciju da neće napustiti Kosovo, a kako bi bio pušten iz pritvora ili kako bi mu se odredio kućni pritvor.

Kako navodi, njemu je mera pritvora određena samo na osnovu dva dokaza – „parče papira pronađeno u džepu ubijenog Olivera Ivanovića sa brojem registarskih oznaka koji je u vlasništvu Rošićeve porodice i izjave brata Olivera Ivanovića, Miroslava Ivanovića da ga je Rošić nakon ubistva pratio“.Haljimi je ujedno rekao da Miroslav Ivanović izjavio da rukopis na parčetu papira pronađenom u džepu lidera GI SDP nije njegov.

Advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović, kaže da joj je materijal dostavljen na 12.500 stranica, a da se njena klijentkinja spominje na samo tri mesta.Ono što je u optužnici izvedeno kao prvi dokaz, a u vezi sa veštačenjem kamera, Filipović osporava.Za drugi – sms prepisku, kako navodi, ona nema veze sa ovim slučajem. Filipović nije precizirala o kakvoj prepisci je reč.Treći dokument je fotografija za koju se navodi da je Arsović na njoj, ali, Filipović tvrdi da to nije tačno.

Sudija je prekinuo Filipović, rekavši joj da bi ove navode trebalo da iznese na narednoj raspravi, a ne sada.

Kao i ostali branjenici, tako je i Vasić zatražio da im se dostavi CD sa dokaznim materijalom.Ujedno se izjasnio da je protv mere kućnog pritvora za svog branjenika, Dragišu Markovića.

Izvor: Kossev, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još