Analitičari: Kosovo ide ka institucionalnoj krizi

Politički analitičari ocenjuju da ukoliko Samoopredeljenje, pobednik vanrednih parlamentarnih izbora 6. oktobra, i DSK dodatno odlože postizanje dogovora o vladajućoj koaliciji ili ako to ne učine, Kosovo rizikuje da se nađe u institucionalnoj krizi, piše Zeri.

Predstavnik NVO “Čohu” Arton Demhasaj istakao je za Radio Slobodna Evropa da nakon konstituisanja Skupštine 26. decembra, Kosovo još nema novu vladu, i ulazi u 2020. godinu bez usvojenog budžeta.

“Kosovo može da uđe u duboku finansijsku krizu zato što nije usvojen budžet. Čak i ukoliko Kosovo potencijalno može izaći na prevremene izbore, prvo treba izglasati Zakon o budžetu, jer Kosovo ne sme ostati bez budžeta”, rekao je Demhasaj.

On je dodao da, s obzirom na to da trenutno ne postoji komunikacija između Samoopredeljenja i DSK, barem ne javno, tada će, prema njegovim rečima, ako se nastavi taj trend, institucionalna kriza biti neizbežna i sa mnogo rizika.

“To može biti opasno, jer ako nema razumevanja od strane političkih stranaka, Kosovo može da ostane bez budžeta i da padne u finansijski kolaps. Od marta radnici mogu ostati bez plate. Drugo, rizikujemo da idemo na prevremene izbore i možda ćemo morati da se bavimo tim izborima nekoliko meseci i da se vratimo na ono što danas jesmo”, naglasio je Demhasaj.

Predstavnik Grupe za pravne i političke studije Reze Hodža kazao je da ako vlada ne bude formirana, Kosovu preti opasnost od ulaska u institucionalnu krizu.

“Treba spomenuti ugrožavanje pozicije Kosova u članstvu u međunarodnim organizacijama. Tada bi njen diplomatski položaj oslabio, priznavanje nezavisnosti opadalo, a njegov položaj  i dalje bi oslabio u procesu dijaloga sa Srbijom. Na lokalnoj strani Kosovo gubi mnogo, jer ne može nastaviti sa reformama koje su već započele u pravosuđu, obrazovanju i zdravstvu, zatim infrastrukturnim i energetskim projektima koji direktno utiču na život građana ali i u očima stranih investitora”, ocenio je Hodža.

U ponedeljak, ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet sastao se odvojeno sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem i liderom DSK Isom Mustafom na kome se upoznao s napretkom u pogledu mogućnosti postizanja sporazuma o vladajućoj koaliciji.

Zapadne ambasade na Kosovu pozvale su na formiranje institucija nakon ishoda izbora 6. oktobra. Takvi pozivi su nastavljeni radi formiranja vlade, nakon konstituisanja Skupštine Kosova.

Do sada je kosovski predsednik Hašim Tači poslao tri poziva za konsultativni sastanak lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju koji se smatra glavnim kandidatom za premijera Kosova.

Prema Ustavu, predsednik Kosova predlaže Skupštini kandidata za premijera, uz konsultaciju sa političkom strankom koja je stekla potrebnu većinu u Skupštini, u ovom slučaju strankom Samoopredeljenje.

Do sada je Kurti odbio prva dva poziva, dok je na treći poziv odgovorio da se neće moći sastati sa predsednikom 31. decembra i zatražio je da sastanak bude održan 6. januara.

Izvor Zeri/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još