• Početna>
  • Vesti>

Ansambl “Venac” obeležava 55 godina rada; Jovanović: Ne odustajemo od povratka u našu Prištinu

????????????????????????????????????

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici, obeležava 55 godina od osnivanja,predpremijernim izvođenjem programa “Teško svuda svome bez svojega“ na Velikoj sceni Doma kulture u Gračanici, večeras 26. novembra 2019. godine sa početkom od 20 časova. Premijera je u Narodnom pozorištu u Beogradu 17. decembra.

“Venac“ je jubilarnu 55. godinu obeležio nizom izvođenja programa “Zemljom ovom – Legenda o Vencu“ širom Srbije i regiona, zatim vokalno-insturmentalnim programom “U čije se zdravlje vino pije“ u Starom dvoru u Beogradu.

“Tokom cele godine bilo je koncerata širom Srbije i regiona. Ansambl je u ovoj godini održao 70 koncerata, povodom obeležavanja ovog velikog jubileja, sve vreme obogaćujući repertoar novim koreografijama i osmišljavajući nove programe” rekla je gostojući u Jutarnjem program,u Radio Kosovske Mtrovice Snežana Jovanović, direktorica ansambla.

“Slavimo ovaj značajan jubilej, trebalo bi u Prištini ali eto, slavimo ga u Gračanici. Ne odustajemo od povratka, a dokaz tome je da mi održavamo probe u Srpskom kulturnom centru u Prištini, i tako se približavamo” rekla je Jovanović.

Ansambl “Venac” čuva nematerijalnu baštinu starog srpskog kulturnog prostora, i s obzirom na to, ovo je rođendan ne samo ansambla, već i celog srpskog naroda, poručuju iz “Venca”.

Ansambl “Venac“ osnovan je u Prištini 1964. godine sa zadatkom da prikuplja, čuva, scenski oblikuje i prezentuje igračko, pevačko, muzičko i obredno nasleđe Kosova i Metohije, ali i šireg etnokoreološkog prostora. 

Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još