Kosovsko Pomoravlje: Žetva u punom jeku

Poljoprivrednici u opštini Gnjilane  žetvom belog žita  koja je u punom jeku beleže zadovoljavajuće  prinose. Na pojedinim parcelama rodilo je i preko šest  tona po hektaru, što je dosta više u odnosu na višegodišnji prosek.

U ataru sela Šilovo pšenicom je zasejano oko 130  hektara i prinosi su odlični. Na nekim mestima rodilo je preko šest tona po hektaru, što je mnogo više nego ranijih godina kada su se prinosi kretali od 3,5 do četiri tone po hektaru“, kaže za Puls Goran Stojanović, konbajner iz Šilova.

Drugi konbajner iz Kmetovca Zoran Lazić, kaže da je žetva  ove godine krenula nešto kasnije u odnosu na prošlu godinu, ali da se zbog vremenskih uslova,  moguće kiše i vremenskih nepogoda ujedno žanjiu ječam i pšenica.
 
Zadovoljan je i ratar Panajot  Stojanović koji kaže da je ova godina bila  rodna,  ali ulaganja koje je uložio za setvu ječma i pšenice za dva hektara, dostišu i do 1.000 evra, što se prodajom žita ne može nikako vratiti. Žetva je u punom jeku i očekuje se da će kompletna letina u Šilovačkom ataru ako vremenske prilike posluže  biti skinuta za dva dana. 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još