• Početna>
  • Vesti>

Outdoor In: Britanska amabasada nanosi nenadoknadivu štetu turističkoj privredi i ekonomskom razvoju opština na severu Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije objavilo je uputstvo za britanske turiste koji putuju na Kosovo da izbegavaju opštine sa srpskom većinom na severu Kosova – Kosovsku Mitrovicu, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan. Ova odluka je obrazložena protestima koji navodno mogu biti nasilni prema turistima.

Tim povodom, danas se oglasila organizacija Outdoor In koja već godinama radi na popularizaciji turizma u ovim opštinama. U saopštenju dostavljenom našoj redakciji se ističe da je Ambasada Velike Britanije na Kosovu je otišla korak dalje i obrazložila ovu odluku “brojem nasilnih incidenata povezanih sa organizovanim kriminalom na severu Kosova”.

“Sa žaljenjem konstatujemo da ovim saopštenjem Ambasada Velike Britanije dezavuiše javnost kako na Kosovu tako i širom sveta, i nanosi nenadoknadivu štetu turističkoj privredi i ekonomskom razvoju opština na severu Kosova. Podsećamo Ambasadu Velike Britanije i zainteresovanu javnost da se na severu Kosova nije dogodio ni jedan jedini nasilni incident koji je imao za posledicu napad na internacionalne ili domaće turiste. Gostoprimstvo ljudi sa severa Kosova je nadaleko poznato, o čemu govori sve veći broj internacionalnih turista koji posećuju ovo područje, uključujući i turiste iz Velike Britanije” navodi se u saopštenju.

Outdoor In godinama radi na promociji turizma na severu Kosova.

“Kao deo naših napora uvrstili smo četiri pomenute opštine u internacionalne turističke vodiče o Kosovu kao što su Bradt Guide i Petit Futé. Usled naših aktivnosti ovo područje će takođe biti deo najnovijeg turističkog vodiča za Zapadni Balkan koji će tokom jeseni objaviti najveći svetski turistički izdavač Lonely Planet. Od 2013. godine Outdoor In radi na razvoju turističkih proizvoda na severu Kosova, a koji sada privlače sve veću pažnju turista širom sveta. Samo u zadnjih par meseci o Via Ferrati Berim su pisali Lonely Planet, poznati američki turistički izdavač Frommer’s, ruski turistički portal PeritoBurrito, kineski turistički portal HiEurope, a uskoro očekujemo tekst i na švedskom turističkom portalu Vagabond. Pored toga, najavili su nam se snimatelji BBC-a koji će uvrstiti sever Kosova među najatraktivnijim turističkim destinacijama na Zapadnom Balkanu” podsećaju iz ove organizacije.

Iz Outdoor In-a pozivaju Ambasadu Velike Britanije na Kosovu da objasni javnosti na osnovu kojih parametara se došlo do zaključka da sever Kosova nije bezbedan za internacionalne ili britanske turiste.

“Ukoliko Ambasada ima saznanja da postoje osnovane tvrdnje za nasilje nad turistima koji posećuju četiri opštine na severu Kosova apelujemo da se obrate nadležnim organima kako bi se obračunale sa potencijalnim nasilnicima. Međutim, ukoliko je ova izjava data na osnovu licemernih i neosnovanih predrasuda o nasilnom karakteru građana sa severa Kosova, očekujemo da se ponovo uradi procena bezbednosti i povuče ova sporna izjava” stoji na kraju saopštenja uz poziv predstavnicima britanske Ambasade da sami dođu i uvere se u prirodne lepota ovog kraja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Outdoor In

Comments

Pročitaj još