• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Srbija osuđuje teritorijalne pretenzije Edija Rame

Srbija najoštrije osuđuje teritorijalne pretenzije koje je danas u Prištini ispoljio albanski premijer Edi Rama, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je Rama “velikoalbanskim pretenzijama”, ovog puta na našoj teritoriji, uvredio srpski narod.

“Umesto da umanji, pojačao je tenziju u regionu. Bilo bi neuporedivo korisnije da su Rama i njegovi saradnici poslali poruku pomirenja, želju za saradnjom i stabilnošću u regionu, kao što to čini Srbija”, rekao je Đurić.

Primetivši da je skup u Prištini održan u Narodnoj biblioteci, Đurić je pozvao Ramu da uzme neku od knjiga i pročita da Kosovo nikada neće biti deo Albanije i da će “san o velikoj državi i jednom narodu ostati samo san”.

“Još jednom pozivam Ramu da pošto već drži govore u Narodnoj biblioteci, da je mnogo bolje da uzme neku od knjiga gde sasvim sigurno može naći činjenice gde se nalazi Kosovo i Metohija”, rekao je Đurić.

Đurić je izjavio danas da će Vlada Srbije preduzeti sve pravne i političke mere da zaštiti ski centar “Brezovica” i dodao da su sa Skijalištima Srbije već preduzeti koraci u tom smeru.

Ðurić je, na konferenciji za novinare, rekao da su potencijalni ulagači obavešteni da je pre bilo kakvih koraka neophodno da razgovaraju sa pravim vlasnikom ski centra, a to je Vlada Srbije.

“Ovo što smo izašli u javnost je jedan vid pritiska na one koji žele da ulažu. Mi protiv toga da se ulaže nemamo ništa, ali oni treba da se obrate pravim vlasnicima, i da vidimo da li možemo zajednički da se dogovorimo o budućnosti ski centra. Svakako nećemo dozvoliti da neko uzurpira imovinu, isteruje Srbe i dovodi bilo koga drugoga”, rekao je Ðurić.

On je podsetio da se ski centar reaktivirao zahvaljući Vlade Srbije, i da je prošle i ove godine poslovao pozitivno, isplatio plate i ostvario profit.

“To je egzistencija za par stotina radnika koji tamo žive i to je simbol nade za srpski narod, nade u opstanak u enklavi Štrpce u kojoj živi 12.000 Srba”, rekao je Ðurić.

Budite uvereni, kazao je Ðurić, da ćemo zajedno sa našim narodom u Štrpcu, na Šar planini i Brezovici zaštititi naš ski centar.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još