• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici 30. avgusta obeležavanje Međunarodnog dana nestalih

U Gračanici će se 30. avgusta u 11.00 časova obeležiti Međunarodni dan nestalih, rekao je za RTV Kim koordinator Udruženja porodica ubijenih i nestalih lica Milorad Trifunović.

Trifunoviću nije poznato zašto nisu pozvani na redovnu sednicu Organizacionog odbora za obeležavanje 30. avgusta koja je prošle nedelje održana u zgradi Vlade Kosova, a na kojoj su u više navrata prozivani Srbi i Srbija.

On nije želeo detaljnije da komentariše izjave predsednice udruženja “Plač majki” iz Đakovice Nesrete Kumnova kojima je vređala Srbe, rekavši kratko „da se to od nje i očekuje“.

Na pitanje o pomacima rasvetljavanju sudbine više od 1.600 lica, Trifunović navodi da je u toku “neka akcija“ u vezi iskopavanja, ali da on lično nema nikakve informacije o tome.

“Nemamo nikakve informacije o tome dokle su stigli, šta su uradili, šta su otkrili. Očekujem da ovih dana dobijem saopštenje od Beogradsko-prištinske komisije, pa ćemo onda videti“, ističe Trifunović i dodaje da udruženje nije zadovljno ekshumacijom koja je izvršena u Đakovici, gde su tokom poslednje potrage pronađena tela pet lica. Najpre su, na istoj lokaciji, u oktobru prošle godine pronađeni posmrtni ostaci tri lica.

“Mi još nemamo DNK dokaze, ni valjane analize ko su ti ljudi. Imamo osećaj da se sve nešto odugovlači i da ide u pogrešnom pravcu“, rekao je Trifunović.

Sutra će u Sarajevu biti održana Regionalna konferencija o rešavanju pitanja nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije iz perioda 1991-1999. godine, pod simboličnim nazivom “Gde je”, pa se Trifunović nada novim informacijama.

On se danas susreo predsednikom Udruženja porodica nestalih u regionu Mitrovice Bajramom Ćerkinajem u Kancelariji za nestala lica, a sutra će prisustvovati sastanku kod kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Prema njegovim navodima, na Kosovu se i dalje traga za ukupno 1.654 osobe.

Na Kosovu se nakon rata 1999. godine tragalo za 6.000 ljudi. Najveći broj nestalih je pronađen je u masovnoj grobnici kod Batajnice, zatim u Petrovom Selu, Bajinoj Bašti i u Rudnici.

Krajem avgusta prošle godine, prema izveštaju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) na prostoru bivše Jugoslavije porodice su tragale za više od 11.000 nestalih, od toga najveći broj u Bosni i Hercegovini.

Južnoamerički savez udruženja porodica zarobljenih i nestalih (FEDEFAM) je 1981. pokrenuo inicijativu, a UN su je prihvatile, da se 30. avgust obeležava kao Međunarodni dan nestalih.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još