• Početna>
  • Vesti>

Članovi Udruženja roditelja „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice danas u Prijedoru

U Prijedor danas stiže 50 članova Udruženja roditelja „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice, među kojima je 25 dece sa hendikepom, a koji će u ovom gradu ostati četiri dana. Za njih će u 13 sati biti organozovan svečani doček u Javnoj ustanovi „Sunce“, a u ovaj grad dolaze pod pokroviteljstvom Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke i JU „Sunce“.

Dobrodošlicu će im, kako se navodi u saopštenju Odbora, poželeti Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, Milenko Đaković gradonačelnik Prijedora, ali i direktorka JU „Sunce“ Slađana Raduluvić. Dobrodošlicu će im poželeti i roditelji i učenici škole „Sunce“ iz Prijedora. Za decu se organizuje i mužički program, koji će izvesti muzička škola iz Prijedora. Najavljen je dolazak i ministra prosvete i kulture Republike Srpske Dabe Maleševića.

„Ovo je prva poseta i drago nam je što smo uspeli da po prvi put u Republiku Srpsku i Prijedor dovedemo sa Kosova i Metohije grupu dece i mladih kojima je neophodna edukacija i pomoć. JU ‘Sunce’ je pravi izbor i verujem da će im ovaj dolazak pomoći i da će nastaviti saradnju, i da će im koristiti iskustvo ustanove u Prijedoru koja je specijalizovana škola za ovu decu i mlade. Tokom četvorodnevnog boravka deca i mladi sa Kosova i Metohije prisustvovaće nastavi zajedno sa učenicima JU Sunce,“ navodi se u saopštenju.

Obilazak znamenitosti Prijedora

Takođe, tokom četvorodnevnog boravka za mališane iz Kosovske Mitrovice planiran je bogat program – zajednički izleti i obilazak znamenitosti Prijedora.

„Naš Odbor u mnogim humanitarnim akcijama podržao je i stao uz Udruženje ‘Podrži me’ iz Kosovske Mitrovice. Na našu inicijativu Vlada Republike Srpske dodelila im je besplatno korišćenje prostora u nemanjinoj bb Kosovska Mitrovica do 2021. godine. Te prostorije koriste za svoje sedište, edukaciju i okupljanje,“ naveo je Arlov.

Navodi još i da je Odbor pokrovitelj zahvaljujući „humanosti Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i JP „Šume“ Republike Srpske i Uprave za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Vlade Srbije“.

„Oni su podržali našu molbu za pomoć deci i bolesnoj deci na Kosovu i Metohiji da kolektivno doputuju u Prijedor“, zaključio je Arlov.

Uskoro 650 dece sa KiM u RS

Inače, od 16. do 23. juna u RS boraviće 650 učenika uzrasta od 10 do 15 godina sa KiM, u pratnji nastavnika i učitelja, a ugostiće ih njihovi vršnjaci u Banja Luci, Prijedoru, Trebinju, Novom Gradu, Gradišci, Derventi, Šamcu, Brodu, Petrovu, Han Pijesku, Istočnom Novom Sarajevu i Višegradu.

Oni u RS stižu u okviru sedmog projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, koji uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja organizuje Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji.

Preko odbora za pomoć Kosovu i Metohiji do sada je u Republici Srpskoj sa Kosova i Metohije boravilo više od 2 500 srpske dece, u pratnji više od 200 prosvetnih radnika iz svih osnovnih srpskih škola na KiM-u.

Izvor: Brankica Gigović, Kossev

FOTO: Prijedor (turizamrs

 

Comments

Pročitaj još