• Početna>
  • Vesti>

NVO: EULEX odgovorio, preduzeti prvi koraci, očekujemo dalja izveštavanja o postupcima Policijskog inspektorata

Nakon što je misija EULEX odgovorila na poziv više nevladinih organizacija u vezi sa slučajem Subotić, obavestili su javnost da su primili na znanje prvi korak u utvrđivanju odgovornosti za policijsku torturu nad Milošem Subotićem.

Sa nestrpljenjem, kažu, očekuju dalja izveštavanja o postupcima Policijskog inspektorata u ovom slučaju. “Podsećamo EULEX da jedino javno objavljivanje izveštaja može imati korektivni efekat, te stoga zahtevamo redovno informisanje javnosti o nalazima misije u ovom slučaju. Praksa internog predstavljanja izveštaja upravo onim institucijama koje krše prava građana, posebno nakon nedavnih dešavanja na severu, pokazala se kao neprimerena i ne doprinosi suštinskom ostvarivanju ciljeva misije EULEX-a”, stoji u zajedničkom saopštenju.

Oni smatraju da je ovaj slučaj samo jedan u nizu onih koji ukazuju na sistematsku upotrebu torture i prekomerne sile na severu Kosova, te se obraćamo međunarodnim organizacijama i diplomatskim misijama sa apelom da se strukturno pozabave ovim problemom i u tu svrhu su pozvale na reakciju više međunarodnih organizacija, EU i SAD.

” Pozivamo Kancelariju Saveta Evrope na Kosovu da u svojim izveštajima o policijskoj torturi na severu Kosova obavesti sve članice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i da uvrsti pitanje sistemske zloupotrebe policije prema nevećinskim grupama na Kosovu u rasprave o potencijalnom članstvu Kosova u ovoj organizaciji.

Evropsku uniju da u godišnjem izveštaju o napretku Kosova ka EU izvesti o slučajevima policijske torture nad građanima srpske nacionalnosti, kao i da obezbedi sredstva za jačanje civilne kontrole nad policijskim aparatom putem svojih mehanizama.

Sjedinjene Američke Države da u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu ukažu na praksu prekomerne upotrebe sile od strane kosovske policije i pozovu Vladu Kosova na hitne i konkretne korake u uspostavljanju etničkog balansa u policijskim strukturama u skladu s ustavnim principima.

Međunarodne organizacije Amnesty International i Human Rights Watch da u svoje metodologije za procenu stanja demokratije uključe parametre policijskog postupanja prema nevećinskim zajednicama na Kosovu, te da nalaze o tim praksama integrišu u ocene dodeljene Kosovu.

Pored toga, pozivamo i ostale međunarodne misije na Kosovu, uključujući OSCE, UNMIK i OHCHR, da intenziviraju aktivnosti u praćenju postupanja kosovske policije prema nevećinskim zajednicama i da o tome redovno izveštavaju javnost”, stoji u saopštenju kojim pozivaju na hitnu reakciju.

Ovo saopštenje su potpisale organiyacije Centar za afermativne društvene akcije (Cetner for Affirmative Social Action – CASA, Nova društvena inicijativa (New Social Initiative – NSI), Centar za zastupanje demoktatske kulture (Advocacy Center for Democratic Culture – ACDC),Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (Institute for Territorial Economic Development – InTER) i NGO Aktiv

Comments

Pročitaj još