• Početna>
  • Vesti>

Studentska protestna šetnja u Mitrovici; Studenti: Početak demokratske, civilizovane i nenasilne borbe

Foto: Radio Mitrovica sever

Više desetina studenata organizovalo je danas u severnom delu Kosovske Mitrovice protestnu šetnju, koja je po formi nalik performansu. Naime, studenti su se kroz grad kretali sa ustima prelepljenim lepljivom trakom i sa indeksom u podignutoj ruci.

Šetnja je krenula u simbolično vreme, u 12 i 44h, a grupa studenata se kretala od studentskih domova, ulicom Lole Ribara, a potom kroz šetališnu zonu do glavnog mosta. Studenti su nastavili šetnju pored policijske stanice i Filozofskog fakulteta, nazad do studentskih domova gde je okupljanje završeno.

Studenti su tokom šetnje više puta podizali indekse u pravcu pripadnika Kosovske policije ili vozila.

Na dnu mitrovačkog šetališta, ostali građani koji su bili u obližnjim kafićima pozdravili su šetnju studenata aplauzom.

“Naša prelepljena usta su pokazala stanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji danas nema slobodu govora, ali ni ostala osnovna ljudska prava. Upravo zato nismo želeli da dajemo bilo kakve izjave medijima”, saopštili su studenti na Instagram profilu indeks_za_slobodu.

Istakli su da su indeksi, koje su visoko podigli u pravcu pripadnika kosovske policije i lokalnih institucija, simbolizovali „crveni karton” onima koji sprovode represiju nad srpskim stanovništvom.

„Naši indeksi bili su usmereni i prema lokalima koji su nasilno otvoreni, kao i prema našoj otetoj biblioteci. Ovo je simbol naše demokratske, civilizovane i nenasilne borbe za prava našeg naroda,” dodali su studenti.

Naveli su da je ovo početak njihove demokratske, civilizovane i nenasilne borbe.

“Kroz performanse ćemo pokazati celom svetu sa čime se danas susreću Srbi na Kosovu i Metohiji, koji danas žive život nedostojan čoveka u 21. veku. Na kraju performansa, koji je prošao bez najmanjeg incidenta, našim kolegama su prišli inspektori u civilu i nisu im dozvolili da se pomere nekoliko minuta dok su ih ispitivali. Iako je teško i neprijatno, to nas neće pokolebati u borbi za naša prava i bolje sutra studenata i celokupnog srpskog naroda”.

Comments

Pročitaj još