• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Slovačka snažno podržava Srbiju i kada je reč o Kosovu i kada je reč o evropskim integracijama

Foto: MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je, nakon sastanka sa slovačkim kolegom Jurajem Blanarom, da Srbija i Slovačka dele snažno prijateljstvo koje je kovano kroz mnoge generacije, i da se ono i danas manifestuje kroz snažnu podršku koju nam Slovačka pruža.

„Gospodin Robert Fico (premijer Slovačke) i gospodin Blanar su među najsnažnijim zagovornicima naših nacionalnih interesa, i kad je reč o evropskim integracijama i kada je reč o Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Đurić je istakao da ministar Blanar o Srbiji i srpskim nacionalnim interesima govori sa takvom ljubavlju, pažnjom i poštovanjem, kakve nije imao priliku da oseti ni kod jednog sagovornika sličnoga ranga.

Dve države, kako je zaključio, povezuju i iste vrednosti kada je reč o međunarodnim pitanjima, a to znači da su i Srbija i Slovačka države koje se zalažu za mir i za saradnju i koji dele iste principe u svom međunarodnom delovanju.

On je konstatovao da prijateljstvo Srbije i Slovačke, kao i danas potpisani sporazum o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova, daje odlične osnove za nastavak razvoja ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblastima kulture, digitalne diplomatije i novih tehnologija.

Šef slovačke diplomatije je izjavio da je za Slovačku ključno poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta, kao i da je njena ključna pozicija principijelnost.

„Naša pozicija kada je u pitanju Kosovo je nepromenjena, to je kršenje teritorijalnog integriteta Srbije i zato Slovačka, kao i mnoge druge zemlje, ne priznaje Kosovo, ali sa druge strane podržavamo intenzivni dijalog između Beograda i Prištine“, kazao je Blanar.

On je dodao da Slovačka pruža veliku podršku evrointegracijama zapadnog Balkana, naročito Srbije, koja, prema njegovim rečima, zaslužuje da napreduje mnogo brže nego što je to sada slučaj.

Ministri Đurić i Blanar su potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke.

Comments

Pročitaj još