• Početna>
  • Vesti>

Štrpce: „Gradska kafana“ skinuta sa liste objekata koje se daju u zakup; Jevtić: Nadam se da će učiniti isto i sa ostalim

Foto: Tanjug

Agencija za privatizaciju skinula je „Gradsku kafanu“ sa liste javnih objekata koje su ponudili u zakup, upravo je saopštio gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić.

„Mala pobeda demokratije i naše uporne zajedničke borbe!“, njegova je  reakcija.

Dodao je da se nada da će se isto učiniti i sa ostalim objektima.

„Insistiramo da isto učine i sa drugim objektima koje smo naveli u usvojenom Zahtevu!“, dodao je Jevtić.

Podsetimo, početkom ovog meseca gradonačelnik Štrpca izneo je u javnost tvrdnje da je Kosovska agencija za privatizaciju donela odluku da objavi poziv za davanje u zakup nekoliko objekata na teritoriji opštine Štrpce, bez saglasnosti lokalne samouprave, a samim tim i „protiv interesa građana“ ove opštine.

Objekti koji su dati u zakup, uključivali su i „Gradsku kafanu“ u Štrpcu, hotel „Breza“ na Brezovici, kao i restorane „Partizanka“ i „Ekspres restoran“ u hotelu „Molika“ na ski-centru, nabrojao je tada Jevtić.

U saopštenju od tada navodilo se da je on izrazio protivljenje ovom postupku u dopisu od 23. jula 2024. godine, naglašivši da se opština protivi procesu privatizacije ili davanja u zakup pomenutih objekata.

U pismu je Jevtić podsetio na zakonsku odredbu iz Zakona o lokalnoj samoupravi, koja omogućava predsedniku opštine i opštini da eksproprišu nepokretnu imovinu od javnog interesa. Ova procedura je, bile su tvrdnje, započeta u dva navrata: prvi put 26. aprila 2013. godine, a drugi put 29. decembra 2021. godine, odmah nakon preuzimanja dužnosti aktuelnog predsednika.

Iako je kosovska vlada navodno 28. avgusta 2018. godine odobrila zahtev koji je podnet još 2013. godine, ta odluka nije sprovedena, podsetio je Jevtić početkom meseca, pa je ponovni zahtev za eskproprijaciju podnet 29. decembra 2021. godine, odmah nakon njegovog stupanja na dužnost.

Kosovska agencija za privatizaciju po njemu je prekršila pravne norme objavljivanjem javnog poziva za zakup „Gradske kafane“, koja se nalazi u samom centru Štrpca.

Takođe, agencija nije obavila formalne obaveze obaveštavanja opštine u vezi sa postupkom za objekat hotela „Molika“.

Jevtić je tada pozvao Kosovsku agenciju za privatizaciju da otkaže spomenuti javni poziv, kao i članove borda „Ski-centra Brezovica“ da se izjasne o saglasnosti za ovu odluku, naglašavajući da bez njihove saglasnosti takva odluka nosi dodatnu konotaciju nelegitimnosti i nelegalnosti.

Potom je Skupština opštine Štrpce usvojila zahtev za obustavljanje javnog poziva, za koji se smatra da je protiv interesa radnika javnih preduzeća i protiv interesa građana u Štrpcu.

Comments

Pročitaj još