• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige “Kosovski fenomeni” Đorđa Jevtića sutra u PKC Akvarijus

Foto: PKC Akvarijus

Knjiga „Kosovski fenomeni“ Đorđa Jevtića, pisca, publiciste i novinara iz Sušice, biće predstavljena u PKC „Akvarijus“ u četvrtak (17. oktobar) u 19:30h.

O knjizi će, pored autora, govoriti i Živojin Rakočević, direktor Doma kulture Gračanica i Marko Marković, direktor Arhiva KiM, koji su i izdavači ove knjige, saopšteno je iz Akvarijusa.

Program će voditi Aleksandar Dunđerin, a specijalni gosti biće pesnik Novica Sovrlić i aforističar Jovan Zafirović o kojima je Đorđe Jevtić pisao u svojoj novoj knjizi.

Knjiga „Kosovski fenomeni“ je deveta knjiga Đorđa Jevtića u kojoj autor daje sažet presek istorije srpske književnosti i njenih nosilaca na Kosovu, posebno od druge polovine 19. veka do danas.

U tom delu šire je predstavljen razvoj srpske književnosti ovog područja od šezdesetih godina 20. veka i posebno obnove njenih pokidanih niti posle 1999. godine.

Na isti način predstavljena je i likovna umetnost, odnosno slikarstvo i vajarstvo i njihovi nosioci od srednjeg veka, pa sve do ovih dana, dok se u trećem poglavlju detaljno predstavlja rad ustanova kulture koje su ostale ili su se u međuvremenu, nakon progona, vratile i nastavile delanje. Sva tri ta segmenta obrađena su prema odabiru autora kao stvaralački i kulturološki fenomeni.

Prema rečima recenzentkinje prof. dr Sunčice Denić, i „ova knjiga je sama po sebi fenomen ispisana rukom i životom autora koji je aktivni svedok svega što se zbilo, stvorilo ili rušilo u poslednjih pola veka.“

I drugi recenzent, književnik Aleksandar Laković ističe da su „Kosovski fenomeni“ svojevrsni katalog kulture nastajale na ovom području.

Comments

Pročitaj još