• Početna>
  • Vesti>

Džufka i Lejdija se izjasnili da nisu krivi za nasilno upadanje u crkvu kod Podujeva

Foto: Eparhija raško prizrenska

Dvojica državljana Albanije, Nikola (Blažde) Džufka i Lejdija Zagali, koji se predstavljaju kao sveštenici, a koji su optuženi za podsticanje razdora i netrpeljivosti, pred sudom u Prištini su se izjasnili da nisu krivi za optužbe da su neovlašćeno i nasilno ušli u pravoslavnu crkvu Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakitnica kod Podujeva 27. novembra prošle godine.

Eparhija raško-prizrenska podnela je prijavu protiv Džufke i Zigalija nakon što su uoči Dana albanske zastave prošle godine, nasilno ušli u crkvu Sv. Arhangela Mihaila u selu Rakitnica kod Podujeva. Tada je Džufka preko drušvenih mreža saopštio da je osnovao Albansku nacionalnu crkvu i da je promenio naziv crkve u „Fan Noli“.

Kako je navedeno u optužnici, optuženi se terete da su u saizvršilaštvu sa drugim licima počinili krivično delo izazivanje razdora i netrpeljivosti. Nikola Džufka je na Fejsbuku 30.11.2023. godine objavio video snimak u kojem “javno raspiruje mržnju, podelu i netrpeljivost između verskih, nacionalnih i etničkih grupa” porukom: „Ne usuđujte se da priđete crkvi u Rakinici, jer vas čeka pakleni oganj“.

Kako je javio portal Kallxo, sudija Kuštrim Šiti je obavestio stranke da u roku od 30 dana imaju pravo da se žale i zatraže odbacivanje optužnice.

Comments

Pročitaj još