• Početna>
  • Vesti>

Svedok nije mogao da identifikuje optužene za napad na OIK

Foto: Kim

Saslušanjem svedoka Tužilaštva nastavljeno je suđenje četvorici Srba optuženih za napad na prostorije Opštinske izborne komisije (OIK) u Severnoj Mitrovici, 6. decembra 2022. godine.

Za napad na prostorije OIK-a optuženi su Milun Lune Milenković, Aleksandar Vlajić, Miomir Vakić i Dejan Pantić. Oni su optuženi za krivično delo terorizam i dovođenje u opasnost života članova OIK-a.

Prvi današnji svedok N.F, pripadnik Specijalnih jedinica Kosovske policije, istakao je da je 06.12. 2022. godine bio je na službenoj dužnosti u ulicama Kolašinska i Drvarska, gdje se nalazila kancelarija OIK-a.

„Dana 06.12.2022 tokom izvođenja akcije situacija se pogoršala zbog kriminalnih radnji grupe koja je nosila šalove preko lica”.

Kako je objasnio, pretili su, vređali, psovali, uzvikivali uvrede i psovke, uzvikivali „ubijte Albance“.

Osim što su, kako kaže, narušili javni red i mir, rizikovali su i živote građana i policajaca, oštećena je imovina i narušen ustavni sistem Republike Kosovo.

Svedok je rekao da su „na lice mesta izašla maskirana lica koja su počela da bacaju razne predmete sa visokim stepenom agresije, ali je posle njih došla još jedna maskirana grupa u značajnom broju i počela da bacaju eksplozivna sredstva i sva druga sredstva koja su bila rizična za živote građana“.

„Zbog maski i šalova nismo mogli da ih identifikujemo, ali njihov fizički izgled, izgled, toga se dobro sećam. Pucalo se iz vatrenog oružja, dugih i kratkih cevi, s vremena na vreme rafal. Tu smo ostali dok nam nije naređeno da se sklonimo. Događaj je bio veoma rizičan, ali nakon što nam je naređeno da se sklonimo, nismo koristili silu“, rekao je svedok NF.

Na pitanje tužioca – Šta se desilo nakon što su se udaljili?, svedok je rekao da su se policajci udaljili po naređenju. „Kada smo se odselili odatle, ta kancelarija je potpuno uništena.

Opisujući napadače, svjedok je rekao da su bili krupnije građe i da su nosili sivu odeću.
Na pitanje tužioca da li poznaje optuženog, svedok je odgovorio potvrdno.

„Sve ih znam, odrastao sam u severnom delu. Sa Vlajićem sam radio u Kosovskoj policiji. Miomira poznajem 40 godina, ostale znam iz viđenja”, rekao je svjedok.

Rekao je da ih je video u gradu, u restoranu Grej i poslastičarnici Šar.

Tokom današnjeg ročišta bilo je predviđeno ispitivanje još jednog svedoka, člana OIK-a. Međutim, ono je odloženo.

Naredno ročište je najavljeno za 11. oktobar.

Comments

Pročitaj još