• Početna>
  • Vesti>

Protest Srba u Zubinom Potoku zbog skrnavljenja crkvišta u Međugori

Foto: Radio Mitrovica sever

U Zubinom Potoku, danas je održan protest više stotina Srba zbog skrnavljenja crkvišta u Međugori, u selu Češanoviće prošlog vikenda.

Učesnici protesta su se najpre okupili kod lokalne policijske stanice, a potom se odatle uputili ka crkvi Svete Trojice, usput pevajući verske pesme.

U samom naselju Zubin Potok, pojačano je prisustvo Kosovske policije.

Naš reporter javlja da u razgovoru sa lokalnim stanovništvom saznaje da među njima postoji sumnja da su verski objekat oštetili pripadnici specijalne polcije. 

Kažu, ne znaju šta se konkretno desilo, ali su se čuli pucnji, a nakon toga, meštani su, tvrde, videli policajce na motorima kako prolaze tuda. Prema njihovom kazivanju, policajci su tada promašili skretanje, pa su jednu meštanku upitali da im pokaže pravac.

Zamenik direktora kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je za Radio Mitrovica sever da istraga o ovom slučaju pokrenuta na osnovu, kako kaže “navoda iz medija”.

Dodaje da su ispitani svedoci i da će se dalje, ovim slučajem baviti Policijski inspektorat. 

“Ovako nešto je nedopustivo, ali prvo mora da se dokaže ko je to učinio” rekao je Eljšani. 

Takođe, meštani procenjuju da je do skrnavljenja došlo između 24. i 27. avgusta, a svega par dana nakon toga, pronašli su razbacane i oštećene ikone. Za neke od njih, meštani tvrde da se na crkvištu nalaze duže od 40 godina. Pored oskrnavljenih ikona, meštani su ustanovili da je krov kojim je natkriljeno crkvište, na više mesta oštećen mecima. Ove činjenice je potvrdila i Eparhija raško-prizrenska.

Foto: Radio Mitrovica sever, oskrnavljena ikona sa crkvišta u Međugori, opština Zubin Potok

Eparhija je tada izrazila duboku duboku zabrinutost i žaljenje zbog ovog slučaja i zahtevala od međunarodnih predstavnika “da se posebno preduzmu mere za zaštitu srpskog naroda i verskog i kulturnog nasleđa SPC”

Inače, na ovom crkvištu, lokalni stanovnici svake godine na Duhovni ponedeljak – drugi dan praznika Trojice, organizuju molitveno sabranje i proslavljanje seoske slave.

Comments

Pročitaj još