• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo kulture Srbije o slučaju u Međugori: Napadi na kulturnu baštinu – poruka zastraživanja i progona čitavom srpskom narodu

Ministarstvo kulture Srbije najoštrije osuđuje skrnavljenje istorijskog crkvišta u Međugori, na području Ibarskog Kolašina, saopštivši da se ovakvi i slični događaji kontinuirano ponavljaju decenijama, da prolaze nekažnjeno, a Ministarstvo kulture Srbije se dodatno optuzuje da ugrožava sopstveno kulturno nasleđe na Kosovu.

Iz ministarstva u saopštenju se napominje da sama optužba predstavlja „najobičniju farsu“ u pokušaju da se „prikrije zločin i odgovornost za višedecenijsko rušenje, paljenje, otimanje i falsifikovanje srpskog kulturnog i verskog nasleđa“.

„Istovremeno, Priština na ovaj način pokušava da stvori privid brige o kulturi i nasleđu, koje žele da prisvoji, makar u delu koji nije prethodno uništen i zatrt, kao i privid postojanja institucija u južnoj srpskoj pokrajini“, ističu u Ministarstvu kulture Srbije.

Iz ovog ministarstva ističu da napadi na kulturnu baštinu ne samo da su sami po sebi užasni, već predstavljaju i poruku zastraživanja upućenu srpskom narodu.

„U vremenu kada nasrtaji na osnovna ljudska prava i živote pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji predstavljaju surovu i tragičnu svakodnevnicu, napadi na kulturnu baštinu i sami po sebi užasni, predstavljaju i poruku zastraživanja i progana upućenu čitavom srpskom narodu, da za njega nema mesta na sopstvenim vekovinom ognjištima, u lažnoj državi ‘Kosovo’”, stoji u saopštenju.

Skrnavljenje crkvišta u Ibarskom Kolašinu, prethodno je osudila Eparhija raško-prizrenska navodeći da ovaj čin šalje neskrivenu poruku neprijateljstva, dodatno potvrđujući osećanje da srpski narod, koji je vekovima živeo na Kosovu, nije dobrodošao.

Podsetimo, meštani tri zaseoka u Ibarskom Kolašinu zatekli su u subotu oskrnavljeno drevno crkvište na mestu zvanom Međugore. Ikone su bile razbacane i pronađene u šumi, oko petnaestak metara dalje. Jedna od najstarijih ikona je prelomljena, sa prostrelnim rupama, koje su vidljive i na krovu crkvišta.

Meštani takođe navode da su 25. avgusta oko podneva čuli tri pucnja iz pravca Međugore, nakon čega su kroz zaseoke prošla tri kvad vozila sa naoružanim pripadnicima Kosovske policije.

Comments

Pročitaj još