• Početna>
  • Vesti>

Gofus: Odluke o otvaranju mosta moraju se donositi kroz dijalog, uz blagovremenu i efikasnu koordinaciju sa međunarodnom zajednicom

Foto: NATO

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije Tom Gofus je zajedno sa Stefanom Tomatom, komandantom civilnih operacija u Službi Evropske unije za spoljne poslove, na odvojenim sastancima razgovarao sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

Sastanci su održani na marginama Dijaloga uz podršku EU čiji je domaćin bio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, saopšteno je na zvaničnoj stranici NATO-a.

Pomoćnik generalnog sekretara za operacije Gofus razgovarao je o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i osvrnuo se na bezbednosne probleme u vezi sa potencijalnim otvaranjem drumskog saobraćaja mosta na reci Ibar u Mitrovici.

Gofus je tom prilikom naglasio potrebu za inkluzivnim i trajnim rešenjem.

On je istakao da se „odluke moraju donositi kroz dijalog, uz blagovremenu i efikasnu koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i na način koji ne dovodi u opasnost bezbednost lokalnih zajednica ili NATO trupa“.

Dodao je da je „misija Kfora koju vodi NATO obavezana svojim mandatom UN da se bavi svim bezbednosnim problemima i obezbedi sigurno i bezbedno okruženje“.

“KFOR održava svoje stalno prisustvo na mostu i nastavlja da sprovodi redovne patrole u ​​okolnim područjima” navedeno je.

Gofus je ponovio punu podršku NATO-a dijalogu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine uz podršku EU.

“Ovo je okvir za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica, što je ključno za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana” stoji u objavi.

“KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. KFOR i misija vladavine prava EU (EULEKS) održavaju blisku koordinaciju, u svojim ulogama kao bezbednosni odgovorni” navodi se.

NATO ima dugogodišnju saradnju sa Evropskom unijom i nastaviće da blisko sarađuje u podršci regionalnoj stabilnosti, zaključuje se u objavi.

Comments

Pročitaj još