• Početna>
  • Vesti>

Odloženo pripremno ročište u slučaju protiv Pantića i Zarića; optuženima nije dostavljena optužnica

Foto: Kim

Pripremno ročište pred Osnovnim sudom u Prištini u slučaju protiv Momira Pantića i Žarka Zarića odloženo je, pošto optuženi nisu dobili optužnicu.

Pantić i Zarić, bivši policijski činovnici u opštini Istok su optuženi za krivična dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i zločina protiv čovečnosti.

Specijalno Tužilaštvo Kosova ih tereti za ubistvo, mučenje, nehumano postupanje, zastrašivanje, uništavanje imovine, masovnu deportaciju i etničko čišćenje civilnog stanovništva albanske nacionalnosti, tokom ranih sukoba na Kosovu. Istragom je otkriveno da su se u periodu na koji se odnosi ova optužnica dogodila i dva slučaja seksualnog nasilja nad žrtvama albanske nacionalnosti.

Obojica su uhapšena početkom avgusta prošle godine, ali je optužnica podignuta tek pre dve nedelje. Međutim, dvojici okrivljenih javni tužilac nije dostavio optužnicu.

Branioci okrivljenih zatražili su odlaganje ročišta i hitno dostavljanje iste Pantiću i Zariću koji su u pritovoru već godinu dana.

“Moj branjenik je godinu dana bio u pritvoru a da nije znao za šta je osumnjičen. Policija je vodila istragu, na istražne radnje nas nije pozivala, a iz rešenja suda nismo mogli da znamo ni kakvi su rezultati istrage, niti koji su konkretni dokazi koji potvrđuju osnovanu sumnju za vođenje istrage. Sada u fazi optuženja moj branjenik ne zna ni za šta je optužen, zato što mu nije dostavljena optužnica ni na albanskom, ni na srpskom jeziku”, rekao je branilac Žarka Zarića, advokat Dejan. A. Vasić. On je rekao da nema uslova ni o izjašnjavanju o krivici.

“Mi smo kao branioci optužnicu primili u petak, to je jedan radni dan u odnosu na danas. Okrivljeni nisu uopšte primili, nisu je ni videli, a spisak predmeta nismo primili ni mi kao branioci. Nemamo uslova za nastavak današnjeg suđenja. Nemamo uslova za izjašnjavanje o krivici”, rekao je Vlajić.

Predsednik Sudskog veća Valjon Kurtaj zatražio je potom da se okrivljenima hitno dostavi optužnica, a pripremno ročište zakazao za 7. oktobar.

Comments

Pročitaj još