• Početna>
  • Vesti>

Netačno: KOHA o okupljanjima u Severnoj Mitrovici i blokadama puteva

Zatvaranje Privremenih organa   Republike Srbije na severu Kosova, aktuelna je tema u kosovskim medijima, od trenutka kada je policija sprovela akciju 30.avgusta.

U moru informacija ima i dezinformacija.

Zahtevajući obrazloženje od nadležnih kosovskih vlasti zašto im je pravo na rad uskraćeno, radnici ovih institucija okupljali su se dva dana ispred zatvorenih institucija, uz obrazloženje da to nisu organizovani protesti, već samo pokušaj da uđu u svoje kancelarije i nastave sa radom, što im nije omogućeno jer je “istraga u toku” 

S druge strane, nekoliko dana kasnije  Udruženje građana Kosovsko-mitrovačkog okruga čije je sedište u Beogradu i koga čine raseljeni građani ovog okruga, organizovalo je proteste i blokade u blizini  prelaza između  Srbije i Kosova, sa nekoliko zahteva među kojima i  “da se sa severa Kosova povuku kosovske policijske snage i da se  uzurpirane institucije vrate Srbima”.

Izveštavajući o ovim događajima, portal Koha objavio je 3. septembra naslov „Srbi protestuju drugi dan, upozoravaju na blokadu graničnih prelaza Srbija-Kosovo“.

„I u utorak su lokalni Srbi, bivši radnici paralelnih institucija, protestovali zbog zatvaranja ovih objekata od strane kosovske policije. Oni su, pored protesta narednih dana, upozoravali i na radikalnije akcije, sve do blokade granica Srbije i Kosova. Policija je, međutim, saopštila da barikadiranje puteva na teritoriji Kosova neće biti moguće“.

Očigledno je da autor teksta ne pravi razliku između okupljenih radnika koji su građani severa Kosova zaposleni u institucijama koje su zatvorene i Udruženja građana Kosovskomitrovačkog okruga koje je udruženje „zavičajnog“  tipa, te na području Beograda i šire okoline okuplja građane koji su poreklom sa Kosova .  Zbog toga, čitalac može da stekne pogrešan utisak da su radnici najavili radikalizaciju protesta ispred institucija, te da su se te najave obistinile i manifestovale kroz blokadu puteva.

Radnici zatvorenih institucija su tokom okupljanja objasnili  da žele na svoja radna mesta, a od policije tražili objašnjenje kada će moći da to i učine.

Proteste i blokadu  je na društvenim mrežama najavilo pomenuto udruženje, do kojeg je i došlo 6. i 7.septembra. 

U nastavku teksta, Koha se poziva na izjavu zamenika komandira Kosovske policije za region Sever Vetona Eljšanija, koji iznosi tvrdnju da na području Kosova, blokada puteva neće biti,  da se radnici okupljaju nakratko, ali da ne remete policiju u obavljanju dužnosti te da sve to protiče bez problema.

U tekstu se potom, još jednom, potpuno neutemeljeno i bez obrazloženja ko je konkretno najavio radikalne proteste sa blokadama puteva, ovaj događaj dovodi u vezu sa okupljenim radnicima.

„Pored zgrade nekadašnje paralelne opštine nalazi se Kosovska policija. Nakon završetka protesta, počeli su poslovi koje su državni organi ugovorili na postavljanju sigurnosnih kamera oko objekta. Srbi su upozorili da će se slični protesti nastaviti i narednih dana. Pored toga, zapretili su i drugim radikalnijim merama“ piše ovaj portal.

U nastavku, u citatu, prenosi se rečenica za koju je apsolutno nejasno ko ju je izgovorio, kada, gde i  ko su „Srbi“  koji su upozorili na blokade.

„U znak revolta protiv zatvaranja objekata nelegalnih struktura Srbije koje su delovale na Kosovu, Srbi su upozorili da će od petka, 6. septembra, blokirati sve granične prelaze između Srbije i Kosova“.

Tekst prati video prilog na albanskom jeziku.

Neistine u medijskim sadržajima mogu biti posledica nedovoljnog poznavanja teme kojom se novinar bavi, a mogu biti i tendenciozno plasirane sa nekom namerom.  

U osetljivom političkom okruženju, sa čestim akcijama i tenzijama na terenu, posebno je opasno širiti neproverene i neutemeljene informacije. 

Ovu vest komentariše Milovan Nikolić Fakenews tragač

Comments

Pročitaj još