• Početna>
  • Vesti>

Petković: Otvaranje poslovnice Pošta Kosova na severu, protivpravni potez

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Pompezno otvaranje poslovnice Pošte Kosova na severu Kosova i Metohije, u čisto srpskoj sredini novi je u nizu jednostranih i protivpravnih poteza Prištine koji predstavlja direktno kršenje dosadašnjih sporazuma u Dijalogu i zbog toga je njen rad ilegalan, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Pitanje funkcionisanja poštanskih usluga tema je koja mora biti razmatrana isključivo u okviru dijaloga, kako se eksplicitno navodi u dva dokumenta sa kojim su se saglasili i Beograd i Priština – Aranžmanu o telekomunikacijama iz 2013. godine, gde se u tački 5. govori o pitanju poštanskih usluga, a ovaj dogovor je potom potvrđen i Akcionim planom o telekomunikacijama iz 2015. godine u čijoj su izradi učestvovali i predstavnici Prištine.

Zbog toga se Kurtijeve poštanske ekspoziture na severu KiM nelegalno postavljaju i otvaraju, dok Aljbin Kurti nasilno i uz duge cevi zatvara ekspoziture Pošte Srbije koje na ovim prostorima posluju decenijama. Pritom Priština je tokom svojih protivpravnih akcija primenjivala pravnu i fizičku represiju nad zaposlenima u srpskim poštanskim poslovnicama.

Uzimajući u obzir slovo dijaloga i dosada postignute sporazume, ovo teatralno otvaranje takozvane Pošte Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice ništa je drugo do prst u oko Evropskoj uniji i međunarodnim predstavnicima čime Aljbin Kurti osiono demonstrira da za njega postignuti sporazumi ne važe i da je jedino validna njegova samovolja, dok je za njega Dijalog mrtvo slovo na papiru koje svakog dana gazi svojim akcijama na severu KiM”, kaže Petković.

On dodaje da o tome svedoči i prisustvo kosovskih ministara na severu Kosova koji, kako navodi “uz pratnju dugih cevi otvaraju ove ilegalne poslovnice”.

Otvaranju poslovne jedinice Pošta Kosova, prisustvovali su danas u sevrnoj Mitrovici, Artane Rizvanoli, ministarka privrede, i Eljbert Krasnići, ministar administracije lokalne samouprave. Nakon otvaranja objekta oni su se pešice uputili preko glavnog mosta na Ibru. Događaj je pratio veliki broj novinara. Aktivisti Srpske demokratije su negodovali uz zvuke pištaljki, a sve vreme je pored i u bluzini bio veliki broj pripadnika kosovske policije.

Comments

Pročitaj još