• Početna>
  • Vesti>

Vokri: Uskoro otvaranje Pošta Kosova u Severnoj Mitrovici; Andrić Rakić: Srbima neće moći da pruži usluge koje su njima potrebne

Foto: Radio Mitrovica sever

Otvaranje Pošta Kosova u opštinama sa srpskom većinom neće imati nikakav uticaj na građane sa severa Kosova zato što neće moći da pruži usluge koje su njima potrebne, ukazala je programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić za Danas.

Istovremeno, zamenik ministra administracije lokalne samouprave Arber Vokri izjavio je da je sve spremno za otvaranje Kosovske pošte u Severnoj Mitrovici i da će se to dogoditi u nekoliko narednih dana, prenosi teve1. Po njegovom mišljenju to je jedan od poslednjih koraka koji vodi ka normalizaciji ističući da su pri kraju tehnički detalji i uređenje prostora.

„To je jedan od poslednjih koraka koje je Vlada Kosova preduzela da završi normalizaciju situacije na severu. U pitanju su neki tehnički aspekti, postavljanje kablova, adaptacija prostora. Verujem da će u naredna dva-tri. dana sve biti spremno za finalizaciju te pošte Kosova“, kazao je Vokri.

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić, međutim objašnjava da su usluge koje bi Srbi na Kosovu mogli da koriste u kosovskoj pošti minimalne i da su to mogli i ranije na samo 400 metara od mesta gde se otvara nova poslovnica. Potrebe Srba za poštanskim uslugama su usmerene na uplate i isplate kao i pošiljke koje ne mogu dobiti u pošti Kosova.

“Kosovska pošta ne komunicira sa srpskom tako da, bez sporazuma, svakako niko ne može kroz tu poštu da pošalje pismo za Beograd ili iz Beograda pošalje pismo u Mitrovicu”, rekla je Andrić Rakić.

Naglašava da je Kosovska pošta i do sada bila dostupna građanima na 400 metara od one za koju je najavljeno otvaranje, u Južnoj Mitrovici, ali dodaje da je potreba građana uglavnom usmerena ka Srbiji ili za pošiljke iz Srbije, a ne za ostatak Kosova.

Kao poseban problem ističe činjenicu da kosovska pošta ne može da dostavlja ili vrši isplate srpskih penzija i socijalnih davanja.

Iako će kosovske pošte biti otvorene na severu, usluge koje može pružiti građanima sa severa su malobrojne, tako da će Srbi sa Kosova i dalje morati da putuju u unutrašnjost Srbije.

Kao primer, Andrić Rakić navodi da je, kako bi poslala pošiljku za Beograd morala to da uradi u Raški.

“Poštu u Južnoj Mitrovici smo koristili par puta do sada kada smo slali žalbe ombudsmanu ili krivične prijave tužilaštvima van Mitrovice”, rekla je ona.

Ipak, potrebe običnih građana za kosovskom poštom se svode na jednom ili dva puta godišnje, dok su potrebe za srpskom poštom skoro svakodnevne, zaključila je Andrić Rakić.

Kosovska policija je 8. avgusta zatvorila devet poslovnica Pošte Srbije u četiri opštine na severu Kosova, jer kako su naveli, nisu posedovale licencu za rad i nisu bile registrovane u u Agenciji za privatizaciju preduzeća.

Institucije u Prištini su uz pomoć Kosovske policije i maju ove godine zatvorile šest ekspozitura Banke Poštanske štedionice i Narodne banke Srbije, takođe u četiri opštine na severu Kosova.

Comments

Pročitaj još