• Početna>
  • Vesti>

Ekrem Bajrović osuđen na 12 godina zbog ratnog zločina nad albanskim civilima

Foto: Economiia online

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Ekrema Bajrovića na 12 godina zatvora zbog krivičnog dela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu”.

Optuženom će se uračunati i vreme provedeno u pritvoru, od 19.10.2022. godine, ali ne više od kazne izrečene ovom presudom, prenosi Ekonomia onlajn.

Optuženom Bajroviću određen je pritvor do pravnosnažnosti presude, ali ne duže od izrečene kazne zatvora.

Po oceni Suda, optuženi je prinuđen da plati troškove sudskog paušala u iznosu od trista (300) evra kao i na ime programa obeštećenja žrtvama krivičnog dela iznos od sto ( 100) evra, a sve to u roku od petnaest (15) dana od dana pravnosnažnosti ove presude.

U optužnici se navodi da je Ekrem Bajrović tokom rata na Kosovu, odnosno 7. i 8. maja 1999. godine, tokom akcije srpskih vojnih, paravojnih i policijskih snaga, u selima opštine Istok, prisilio albansko civilno stanovništvo da napusti svoje domove i naredilo im da odu u Albaniju.

Optuženi E.B., je bio policajac MUP-a Srbije u Policijskoj stanici u Đurakovcu. Pripisuje mu se da je u saradnji sa drugim pripadnicima policije u ovim selima prekršio Krivični zakon bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije  i Pravila međunarodnog prava tokom rata, konkretno člana 3. zajedničkog za četiri Ženevske konvencije od 12. avgusta 1949. i dodatnih protokola, jer je učestvovao u proterivanju, ubijanju i nasilju nad albanskim civilnim stanovništvom.

Comments

Pročitaj još