• Početna>
  • Vesti>

Humanitarni bazar Udruženja roditelja “Podrži me”: Potrebno više empatije, tolerancije i dobrote

Foto: Radio Mitrovica sever

Humanitarni bazar u organizaciji Udruženja roditelja „Podrži me“ održan je na glavnom gradskom šetalištu u Severnoj Mitrovici.

Posetioci bazara imali su priliku da kupe rukotvorine, slike, unikatne ukrase i dekoracije koje su izradila deca i mladi sa smetnjama u razvoju. Na bazaru je izložena i kutija za prikupljanje novčanog priloga.

Predsednica Udruženja roditelja „Podrži me“ Ivana Rakić kaže da je bazar organizovan sa ciljem prikupljanja sredstava za rad Dnevnog centra.

„Izneli smo radove, kako bi prikupili novac jer se nalazimo u teškoj krizi. Dnevni centar jako teško funkcioniše. Deci je potreban materijal, potrebno je malo osveženja, potrebno je da nas posete institucije i građani“ rekla je Rakić.

Odziv građana nije na zavidnom nivou kaže Rakić i ocenjuje da građani vešto izbegavaju bazar, iako su kako dodaje, bašte kafića prepune.

„Kao čoveku nije mi jasno, da neko čak i iz svog saosećanja, ne priđe i vidi ovu decu ili bar popriča sa njima. Situacija je ionako teška, a nama je svakim danom sve gore. Vidim da se i mi kao narod ponašamo tako, postali smo vrlo sebični i ne obraćamo pažnju na slabije i na one kojima je potrebna pomoć“ navela je Rakić.

Predsednica Udruženja roditelja „Podrži me“ ističe da građani, institucije i škole, treba da budu ponosni na rad udruženja i Dnevnog centra i pokažu više empatije, tolerancije i dobrote.

“Kao neko ko vodi Udruženje od 2015. godine, mogu da kažem da smo izgradili Dnevni centar sa kojim bi trebalo da se ponosi i naš grad, sve institucije i škole, ali i svi građani. Uvek se razočaram na svaki naš bazar i na svaku našu predstavu, jer građani nisu savesni i nemaju empatiju. Žao mi je što ću ovo reći ali kao majka, poželela bih da nikada nijedan čovek ne doživi to da oseti šta znači imati dete sa smetnjama u razvoju pa da vidi kako to boli. Verovatno, kada bi ljudi to osetili na svojoj koži drugačije bi se ponašali i možda bi postali bolji ljudi” rekla je Rakić.

Rakić je najavila održavanje još humanitarnih bazara i u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

„Mi imamo kancelarije u sve četiri opštine na severu Kosova. Imamo mnogo radova, ali nemamo sredstava. Humanitarne bazare ćemo održati i drugim opštinama i ponovo ćemo organizovati bazar u Mitrovici. Možda savest građana proradi i oni pokažu više empatije“ rekla je Rakić.

Sav prikupljen novac na bazaru biće upotrebeljen za potrebe Dnevnog centra “Podrži me” i njegovih korisnika.

Comments

Pročitaj još