• Početna>
  • Vesti>

Francuska zabrinuta zbog jednostranih akcija Kosova, poziva na uzdržanost

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske izrazilo je zabrinutost zbog jednostranih akcija Kosova nakon upada Kosovske policije u ekspoziture Banke Poštanske štedionice, pozivajući na uzdržanost.

U saopštenju ovog ministarstva od 21. maja, navodi se da akcije Kosova doprinose eskalaciji tenzija i ugrožavaju razgovore koji se vode u Briselu, prenosi Koha.

“Francuska je zabrinuta zbog nedavne operacije kosovske policije koja je dovela do zatvaranja kancelarija srpskih poštanskih banaka na severu Kosova. Ove nove jednostrane akcije doprinose eskalaciji tenzija i ugrožavaju razgovore, pod patronatom Evropske unije, u cilju pronalaženja privremenog rešenja za lica pogođena primenom uredbe Centralne banke Kosova. One utiču na svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu i protive se naporima da se odnosi sa Srbijom normalizuju, što je preduslov za ostvarivanje evropske perspektive dve zemlje”, navedeno je.

Francuska je pozvala obe strane da se vrate pregovorima i rade na najnovijem predlogu dinara koji je predložio fasilitator dijaloga Miroslav Lajčak.

“Francuska poziva kosovske vlasti da se uzdrže od bilo kakve dalje jednostrane akcije. Ohrabrujemo obe strane da se vrate za pregovarački sto i rade na konačnom kompromisnom predlogu koji je iznelo evropsko posredovanje, jedinom realnom osnovu za postizanje sporazuma koji omogućava korisnicima da dobijaju finansijske transfere iz Srbije”, dodaje se u saopštenju.

Kosovska policija je u ponedeljak zatvorila šest jedinica Banke Poštanske štedionice na severu. U njima je zaplenjeno oko dva miliona evra u različitim valutama.

Preko Štedionice, sve isplate koje uplaćuje Republika Srbija su u dinarima.

Akcija je preduzeta nekoliko dana nakon što je propao sedmi sastanak u Briselu za pronalaženje rešenja po pitanju dinara.

Prema uredbi CBK-a, koja je usvojena u februaru ove godine, valuta u kojoj se mogu vršiti gotovinska plaćanja je samo evro.

Na akciju je reagovao i američki Stejt department, koji je tu akciju opisao kao eskalaciju tenzija. Sličnu reakciju imala je i Evropska unija.

A Vlada Kosova je saopštila da je operacija pokušaj da se proširi suverenitet na celu teritoriju.

Comments

Pročitaj još