• Početna>
  • Vesti>

Najavljena nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, očekuje se nastavak rasprave o tablicama

Kako navode evropski zvaničnici, do kraja nedelje u Briselu bi trebalo da bude održana nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, potvrđeno je za N1. Nisu precizirane teme razgovora, ali se očekuje nastavak pregovora o registarskim tablicama, u vezi sa kojima dogovor nije postignut šest meseci trajanja mandata Radne grupe.

Evropski zvaničnici ne isključuju mogućnost da u toku ove nedelje bude održan još jedan sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine, kako bi se nastavila rasprava o pronalasku rešenja za registarske tablice, prenosi RSE.

Obraćajući se nekolicini novinara, pod uslovom anonimnosti, evropski izvori su upozorili da je prošlonedeljni neuspeh bio posledica toga da je Srbiju zanimalo da zadrži status quo oko tablica, a da je Kosovo bilo zainteresovano da pronađe rešenje, piše ovaj medij, a prenosi KoSSev

Kao posledica nedostatka dogovora, prema tvrdnjama ovih izvora, ostaje režim takozvanih stikera za vozila iz Kosova i Srbije, ali i mogućnost da kosovske vlasti počnu sa skidanjem sa vozila na Kosovu onih registarskih tablica u zemlji, koje su izdali organi Republike Srbije (tablice sa naznakom KM).

Ovi izvori su naveli da se Srbija u dva navrata složila da ukine praksu izdavanja registarskih tablica za vlozila na Kosovu, 2011. i 2016 godine, ali da je taj dogovor sproveden samo u južnom delu Kosova, ali ne i na severu.

Evropska unija ima jasan stav oko ovog pitanja, registarske tablice sa naznakom KM treba postepeno da se ukidaju jer su se oko toga strane dogovorila u dva navrata, poručili su evropski sagovornici.

Upravo pitanje tablica KM je prema ovim izvorima razlog zašto je Miroslav Lajčak, evropski specijalni predstavnik za dijalog, uputio poziv šefovima pregovaračkih ekipa iz Prištine i Beograda, Besniku Bislimiju (Bisljimi) i Petru Petkoviću da se oko ovog pitanja dogovore na narednom sastanku koji bi se održao u toku sledeće nedelje.

Da bi do kraja nedelje u Briselu trebalo da bude održana nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, javio je i N1, navodeći da teme nisu poznate, ali da se očekuju razgovori o registarskim tablicama.

Slično kao RSE i ovaj medij prenosi da je neimenovani visoki zvaničnik Evropske unije kazao da je neophodno da se što pre pronađe rešenje za tablice gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

To pitanje je, naveo je ovaj zvaničnik, urgentno i može izazvati novu krizu ukoliko ne bude hitno rešeno.

Sa druge strane, isti izvor navodi da postoje ozbiljni pomaci u vezi sa drugim temama. Najbliže dogovoru je pitanje nestalih, gde su navodno samo dve reči neusaglašene, a potom je tema energetike.

Ako dve strane postignu dogovor o ključnim pitanjima tokom tehničkog dijaloga, u Briselu se nadaju da bi već u maju mogao biti organizovan i susret na najvišem nivou.

Izvor: N1, RSE, KoSSev, Radio Mitrovica sever

Foto Danas

 

Comments

Pročitaj još