Kurti i Lajčak razgovarali o nastavku dijaloga

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti razgovarao je u subotu, 19. februara, sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda, Miroslavom Lajčakom, o daljim koracima za nastavak razgovora o normalizaciji odnosa dve strane.

Premijer Kurti je ponovio da je njegova Vlada posvećena dijalogu sa Srbijom, odnosno za “za principijelan i ravnopravan dijalog od kojeg će građani obe zemlje imati koristi“.

Istakao je da konačni sporazum mora da podrazumeva međusobno priznanje, te da je Kosovo odlučno u nameri da sačuva teritorijalni integritet, suverenitet i funkcionalnost zemlje.

Kurti i Lajčak su razgovarali na marginama konferencije za bezbednost u Minhenu. Lajčak je tom prilikom naveo da podržava „naredne korake u dijalogu oko normalizacije sa Srbijom”.

„Drago mi je što sam započeo dan sastankom sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, gde smo se prvi put sreli pre dve godine. Imali smo detaljnu i konkretnu diskusiju o narednim koracima u dijalogu o normalizaciji sa Srbijom, uoči sastanka u utorak sa glavnim pregovaračima obe strane“, napisao je Lajčak na Twiter nalogu.

Iz Evropske unije je u petak potvrđeno da će se glavni pregovarači Srbije i Kosova sastati u Briselu u utorak, 22. februara.

Na čelu beogradskog tima je direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković, dok kosovsku delegaciju predvodi Besnik (Bislimi) Bisljimi, zamenik premijera.

Evropska strana nastoji da putem susreta pregovarača usaglasi stavove dve strane, kako bi se u narednom periodu organizovao i dijalog na političom nivou, koji vode premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine, do sada je postognuto preko 30 sporazuma od kojih mnogi nisu realizovani na terenu.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još