Lajčak: Postignut dogovor Beograda i Prištine

Beograd i Priština postigli su dogovor o rešenju krize na severu Kosova, objavio je na svom Tviter nalogu specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

“Imamo dogovor. Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i putu ka napred je upravo postignut”, objavio je Lajčak uz fotografiju postignutog sporazuma.

Zahvalio je pregovaračima iz Srbije i sa Kosova, Petru Petkoviću i Besniku Bisljimiju na spremnosti za dogovor.

Prema objavljenom sporazumu, specijalne snage kosovske policije koje su raspoređene na Jarinju i Brnjaku ċe se povući istovremeno kad i barikade, počevši 2. oktobra u 8 časova ujutru i završetkom najdalje do 16 časova tog dana.

Pre istovremenog povlačenja trupe KFOR-a biċe raspoređene na Jarinju i Brnjaku i ostaċe otprilike dve nedelje, kako bi održali bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja.

U drugoj stavci se navodi da će od ponedeljka, 4. oktobra, takođe u osam sati, početi primena „režima nalepnica”. Ovo ċe biti privremena mera dok se ne pronađe trajno rešenje.

U trećoj stavci se navodi su se strane saglasile da će se formirati radne grupe u kojima će biti predstavnici Evropske unije, Beograda i Prištine.

Radnom grupom ċe predsedavati predstavnici EU. Grupa ima za cilj pronalazak trajnog rešenja za registarske tablice, „zasnovanog na standardima i praksi EU”.

Prvi susret radnih grupa, biċe održan 21. oktobra u Briselu.

„Kroz šest meseci od prvog sastanka, radna grupa ċe na najvišem nivou političkog dijaloga izaċi sa trajnim rešenjem”, navodi se u tekstu dogovora koji je objavio Miroslav Lajčak.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još