• Početna>
  • Vesti>

“Kurir” tvrdi da su juče počeli orkestrirani napadi Hrvata i Albanaca na Srbiju

U tekstu pod naslovom “PAKT: Hrvati i Albanci sinhronizovano udarili na Srbiju, najavili tužbe istog dana!” na portalu dnevnih novina Kurir netačno se navodi da su “orkestrirani napadi na Srbiju, na koje je nedavno upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeli najavljivanjem tužbi Prištine i Zagreba protiv Srbije, i to, simptomatično, baš na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!”.

Najavljivanje tužbi Hrvatske i Kosova protiv Srbije ne datira od juče, a ni Plenković, ni Kurti nisu o tome po prvi put govorili na Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave.

Premijer Plenković je još početkom februara 2018. poručio sa sednice Vlade, da “ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti, te će (tada predstojeći) posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu biti prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji”, javila je Al Džazira.

Plenković je tada podsetio da je kao mlad diplomata učestvovao u razgovorima koji su doveli do potpisivanja Sporazuma o normalizaciji (odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike. Jugoslavije) 23. avgusta 1996. u Beogradu. Naveo je i kako član 7. tog sporazuma govori da u roku od šest meseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. 

Istini za volju, taj drugi sporazum nikada nije potpisan, a Andrej Plenković je konstatovao da je to “obaveza koju su prihvatile obe zemlje”. 

O tužbi za genocid protiv Srbije Aljbin Kurti je govorio u kosovskom parlamentu nakon izglasavanja Vlade Kosova početkom februara 2020. godine.

Predstavljajući svoj program, Kurti je najavio da je u potpunosti voljan da vodi dijalog sa Beogradom, da sprema tužbu protiv Srbije za genocid, ali i uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri meseca. 

Na ove Kurtijeve objave tada je reagovao predsednik Odobra za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Republike Srbije Milovan Drecun koji je, između ostalog, rekao za RTS da je “Aljbin Kurti nezrela politička ličnost”. 

Nakon toga, kosovski zvaničnici su više puta ponavljali navode o pripremanju te tužbe, iako je pitanje da li Kosovo može da tuži Srbiju jer nije član Ujedinjenih nacija.  

U pomenutom tekstu Kurira se sugeriše i da je nekadašnji diplomata SR Jugoslavije Živadin Jovanović za taj dnevnik rekao da se “Hrvatska nudi kao savetodavac Prištini za otcepljenje, za postavljanje prema Srbiji, te da uopšte nudi svoj recept za etničko čišćenje Srba, zastrašivanje i slično”, iako nema njegovog citata koji bi potvrdio ove navode novinara.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još